ИТ секторът привлича кадри от други сфери

Все повече специалисти от различни области се преквалифицират и започват да търсят работа в сектора на информационните технологии у нас, съобщиха от компанията Minds Technologies.

Най-често към смяна на кариерата се насочват служители на административни позиции и в кол-центрове, работещи в полицията, логистици или икономисти и финансисти. От 6 месеца до една година отнема подготовката на кадър за влизане в сектора, според експертната оценка.

Обикновено новодошлите в ИТ сектора започват като специалисти по качеството, които тестват програми и продукти. По-дълго е навлизането в самото програмиране на различни езици и не всеки от желаещите успява да се справи с преквалификацията в тази посока.

България е най-добрата аутсорсинг дестинация в Европа за 2015 г., според класация на Европейските аутсорсинг награди. Макар, че квалифицираните специалисти все още са недостатъчно, образователната ни система има принос за това челно място.

bg_outsourcing

По данни на Агенцията за чуждестранни инвестиции (АЧИ), отбелязваме ръст от 15% на завършилите ИТ специалности във висши учебни заведения за последните три години. Дългосрочната държавна стратегия предвижда обучение на 30 000 софтуерни специалисти за 15 години. Планиран е и 80% ръст на приема във висши учебни заведения, които обучават кадри в сферата на ИТ.

Страната ни има и традиционно силно средно образование в областта на математиката и информатиката – до 2015 г. на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал 55 златни, 102 сребърни, 101 бронзови медала и 8 почетни грамоти.

„Образованието и националната стратегия са от ключова роля дългосрочно да останем конкурентоспособни като аутсорсинг дестинация, като междувременно компаниите инвестират в обучение и преквалификация на кадри. Има много сектори, в които перспективите за развитие намаляват и е нормално служителите да се преориентират“, коментира Петър Данчев, управител на Minds Technologies.

Коментар