Siemens обяви пробив в 3D принтирането

siemens_blades_3d_top

Адитивното производство е в основата на стратегията за дигитализация на Siemens

Siemens съобщи за нов пробив в адитивното производство. Немската компания завърши успешно първите тестове при пълно натоварване на лопатки за газови турбини, произведени по технология за 3D принтиране.

Създадените чрез 3D принтиране лопатки са били тествани при пълно натоварване от 13 000 оборота в минута и температура над 1250 градуса по Целзий. Същевременно компанията е изпробвала нов дизайн на лопатките с подобрени характеристики на охлаждане.

Турбините са произведени от британската компания Materials Solutions (която Siemens придоби през 2016 г.) и тествани в лаборатория на завода за индустриални газови турбини на Siemens в Линкълн, Великобритания.

„Това е пробив в използването на адитивното производство в областта на енергопроизводството, което е едно от най-трудните приложения на тази технология”, заяви Вили Майкснер, главен изпълнителен директор на направление „Енергия и газ“ на Siemens.

Лопатките са инсталирани в промишлени газови турбини SGT-400 на Siemens с мощност 13 мегавата (MW). Те са произведени от прахов материал на базата на високоефективни поликристални никелови суперсплави, което им позволява да издържат на високо налягане и високи температури, както и на ротационните сили при работа на турбината с високи обороти.

Само за 18 месеца международен екип от специалисти е завършил цялата верига – от дизайна на компонентите и разработването на материалите за адитивното производство до контрола на качеството. Адитивното производство е един от основните стълбове в стратегията за дигитализация на Siemens, подчертават от компанията.

Коментари по темата: „Siemens обяви пробив в 3D принтирането”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    … и то високоефективни!

  2. Anonymous

    поликристални никелови суперсплави

Коментар