Поддръжката на Windows Vista спира след два месеца

Десетгодишната Windows Vista е една от най-критикуваните операционни системи на Microsoft

Десетгодишната Windows Vista е една от най-критикуваните операционни системи на Microsoft

Microsoft ще прекрати разширената поддръжка на Windows Vista след два месеца. Отива в историята още една операционна система, която беше и една от най-критикуваните.

На 11 април ще излязат последните обновления за Windows Vista, след което Microsoft ще преустанови разширената поддръжка, съгласно графика. Още през април 2012 г. компанията прекрати основната поддръжка на платформата.

По данни на услугата NetMarketShare, през януари т.г. делът на Windows Vista сред платформите за настолни РС и лаптопи е бил не повече от 1%. При положение, че около 1,5 млрд. РС-та работят под управление на различни версии на Windows, компютрите с Vista се оказват 14 млн.

Излязла в началото на 2007 г., Windows Vista е една от най-критикуваните операционни системи на Microsoft. В частност, потребителите се оплакваха от липсата на обещани функции, недоработени драйвери и от системата за защита от копиране Protected Media Path.

Освен това Windows Vista ограничава възможността за работа с инструменти за защита от външни разработчици. Microsoft позиционира Vista като на-сигурната операционна система.

Коментари по темата: „Поддръжката на Windows Vista спира след два месеца”

добавете коментар...

  1. Пешо

    🙂
    Зная, зная; колко добре, това е друга тема, но много над средното ниво на масите, уверявам те.
    Кажи ми моля какво не ти харесваше на Виста и след това ще ти кажа аз колко иновации и добри идеи внедриха в нея в сравнение със своя предшественик, думата сигурност придоби ново значение. Виста наложи нови концепции и беше нещо добро, малко изпреварило времето си, както Редмънци правят често – не добре ошлайфана (не знам почти за тяхно творение, ползваемо добре преди първия си сървиз пак). Но една безспорно добра операционна система.

  2. :)

    Пешооо, Пешо… Едва ли знаеш какво точно е ОС, ама държиш да се изкажеш, нали?

  3. Пешо

    Една от най-добрите операционни системи създавани някога. Особено последния сървиз пак. Продължението на която беше наистина добрата Windows 7 и оттук нататък дойдоха индийците и прецакаха всичко

Коментар