Сравниха процесорите с професори

В разгорялата се напоследък дискусия кой е по-важен – централният (CPU) или графичният (GPU) процесор, сайтът Fudzilla наклони везните към CPU.
Източници от индустрията сравняват CPU-то с работата на 5 професора, които могат да извършват сложни изчисления. За сравнение, графичният процесор е приравнен на 100 студента, способни да извършат много повече, но не толкова сложни изчисления.
Съперничеството CPU-GPU отстояват Intel, от страна на централния процесор, и Nvidia, която отдава все по-голяма роля на графичните чипове.
В зависимост от типа на задачата, и CPU, и GPU могат да демонстрират предимство в производителността. Така например, при някои относително прости и високопаралелни задачи, графичният процесор ще бъде по-бърз, но при сложни изчисления CPU се справя по-добре.
Много експерти обаче смятат, че сравнението между двата типа процесори не е уместно. За да работи, компютърът има нужда на първо място от централен процесор, докато графичният чип ускорява само някои специфични задачи.
Възможно е ситуацията да се промени в бъдеще, когато се появят неграфични приложения, използващи изчислителната мощ на видеокаратите. В момента 50% от компютрите разчитат на интегрирана графика, а не на самостоятелни видеокарти.

Коментар