Хакери атакуваха адронния колайдер

Група хакери са атакували компютърната система на Европейския център за ядрени изследвания (CERN), управляваща Големия адронен колайдер. Сериозна вреда обаче не е нанесена, съобщава Дейли Телеграф.

На сайта cmsmon.cern.ch, който в момента е недостъпен, хакерите са поместили текст на гръцки език със следното съдържание: “GST: Greek Security Team”. Освен това атакуващите са увредили един от файловете на CERN.

Системата CMSMON контролира работата на компактния мюонен соленоид (CMS), който има за цел да събира данни в хода на сблъсъка на елементарни частици в ускорителя.

Атаката е обезпокоила сериозно учените от CERN, тъй като хакерите са били на крачка от проникване в компютърната система, контролираща соленоида. При достигане до второ ниво на мрежата, атакуващите биха могли да изключат частично CMS.

Предполага се, че хакерите са искали единствено да докажат възможността за пробив в системата, а не реално да навредят. Според британския Таймс, атакуващите могат да се домогнат до системата CMSMON, благодарение именно на нейната многостепенна система за защита.

Атаката е била осъществена в сряда, 10 септември, когато беше пуснат първият поток протони в тунела на ускорителя с дължина 27 километра.

Адронният колайдер, построен на границата между Швейцария и Франция, е най-големият ускорител на елементарни частици в света. С негова помощ учените се надяват да потвърдят или отхвърлят теориите за възникване и устройство на Вселената.

Коментар