Първа биткойн банка отвори врати във Виена

Във Виена вече работи първа по рода си банка за биткойни (снимка: ORF, The Local)

Банка, която работи с най-популярната криптовалута – биткойн, отвори врати във Виена, Австрия. Тя е основана от немския стартъп Bit Trust Services и предоставя широк набор от банкови услуги, вкл. обмен на биткойн за реални пари.

Bitcoin-Bank е вероятно първата в света банка, специализирана изцяло за работа с биткойн. Банката се намира на популярната търговска улица Марияхилферщрасе. Нейните клиенти минават процедура за регистрация в системата, след което могат да обменят биткойни в евро и долари, като в бъдеще се предвижда поддръжка и на други валути.

Възможни са и обратни транзакции – клиентът внася в банката определена сума реални пари и получава биткойни, които съответстват на актуалния курс на криптовалутата.

Нови клиенти на Bitcoin-Bank и потребители, които все още нямат профил в системата, могат да разчитат на консултация за криптовалутата, начините за нейното използване, изтегляне от банката и влагане по сметка.

Австрия е избрана за централа на банката неслучайно. Властите в страната не възпрепятстват използването на криптовалутата, а още преди три години във Виена заработи първия в света банкомат за издаване на биткойни.

В повечето други страни властите се отнасят с голямо недоверие към биткойн и пречат на разпространението на криптовалутата. Изтъкват се предимно съображения като трудно проследяване на транзакциите, в резултат на което виртуалната валута може да се превърне в средство за пране на пари и спонсориране на тероризма.

Коментари по темата: „Първа биткойн банка отвори врати във Виена”

добавете коментар...

  1. Петър

    А какво е необходимо ?

  2. Мартин

    Препоръчвам “www.xchange.bg”. Плащат винаги и цените за покупка и продажба на Биткойн са най-добри.

  3. Пендо

    То това не е банка в традиционния смисъл на думата. А иначе за обмен fiat/btk е полезно. Сиреч по отношение на обмена, това е нещо като crypto.bg, но с офис на централна улица. Също би било полезно с евентуални съветнически функции за инвестиране. Със засилването на биткойн, ще се засилят и обирджийските практики и 100% бих влязъл при някой като тези за съвет вместо да търся в морето от боклук с риск да си изгубя инвестицията.

  4. ilian

    За обмяна на биткойн не е необходима банка!

Коментар