Иноватинен уред открива грипа по дъха ни

Тази платка е в основата на прототип на иновативен уред, който открива наличието на грипен вирус в ранен стадий (снимка: uta.edu)

Учени изобретиха уред, който може да диагностицира грип чрез дъха на хората. Иновацията има сериозен потенциал за своевременно лечение и възпиране на грипни епидемии.

Грипният вирус е коварен, тъй като симптомите се проявяват доста време след заразяването. Когато започнете да се чувствате зле, вече е прекалено късно за взимане на каквито и да е мерки. Точно с това се опитват да се преборят учени от Тексаския университет в Арлингтън.

Решението им до момента е прототип на уред, който само чрез дъха ви може да открива грипния вирус в ранните му стадии. Засега екипът работи по това устройството да стане максимално самостоятелно, автономно и преносимо, за да се използва от всеки и навсякъде.

Уредът разчита на редица биомаркери, които се крият в дъха на хората и са знак за вирусна инфекция. Най-важните от тях в случая са амоняк и азотен оксид, които могат да бъдат измерени чрез специални сензори.

Устройството е проектирано като средство за самостоятелна диагноза, което ще бъде налично в аптеки и болници. Планира се дори възможност потребителят да споделя данните си с медицинско лице в реално време.

Екипът работи също по технология за смяна на сензорите, така че устройството да бъде пригодено за диагностиката на различни видове болести. Все още няма яснота кога ще се появи комерсиален вариант на уреда.

Георги Дуранкиев

Георги Дуранкиев

Коментари по темата: „Иноватинен уред открива грипа по дъха ни”

добавете коментар...

  1. Димитър Иванов

    Ето това ще нещо уникално яко ако го направят някой ден. Надявам се скоро.

    Така, ще може да вземеш нещо бързо и да тушираш проблемите много по-лесно в зародиш.

  2. Anonymous

    2 ракики и вируса е OFF.

Коментар