Китай става все по-скъп за производство

Заплатите за висококвалифициран труд в Китай нарастват постоянно

Конкурентоспособността на Китай като дестинация за изнасяне на производството продължава да намалява, сочат нови данни на Euromonitor. Заплащането на труда поскъпва и изпреварва това в други развиващи се страни.

Средното почасово заплащане на труда в китайския промишлен сектор се е утроило в периода от 2005 до 2016 г., достигайки $3,6. Същевременно, в други големи развиващи се държави нивото на заплащане се оказва по-ниско – в Бразилия то е намаляло за разглеждания период от $2,9 до $2,7, в Мексико – от $2,2 до $2,1, а в ЮАР – от $4,3 до $3,6 за час.

След влизане на Китай в Световната търговска организация икономиката на страната се интегрира стремително в глобалната икономика, което доведе до лавинообразен ръст в нивото на приходите на населението и заплащането на местния пазар на труда. Заплатите в Китай вече изпреварват тези в страни като Тайланд, Колумбия и Аржентина, според икономисти от Standard Life Investments, цитирани от Файненшъл Таймс.

Нещо повече, заплатите в китайския промишлен сектор не само изпреварват възнагражденията в други водещи развиващи се страни, но се приближават до заплащането в някои европейски държави. Така например, заплащането на час в Португалия, която е сред по-изостаналите в ЕС, е намаляло от $6,3 до $4,5 и в момента е само с 20% по-голямо отколкото в Китай.

Всичко това прави Китай все по-неизгодно място за аутсорсинг на производството. Разходите за труд постоянно се увеличават, като тенденцията е особено отчетлива в производството на дрехи. За компаниите в тази сфера става по-изгодно да организират производството в Шри Ланка, например, където средното заплащане на час в промишления сектор е $0,5.

Ето защо много собственици на фабрики започнаха да насочват значителни инвестиции извън Китай, коментират пред CNBC от анализторската компания China Market Research. Подобна тенденция се наблюдава не за първа година. Още в началото на второто десетилетие ръстът на китайските заплати на фона на високата безработица в редица развити страни доведе до това, че някои производители започнаха да изнасят дейността си от Китай и дори да се връщат на своите пазари.

През 2012 г. редица автомобилни корпорации, вкл. GM, Ford, Chrysler, Nissan и Kia възстановиха третата смяна в американските си заводи. Съгласно споразумение на Ford с профсъюзите, компанията инвестира $16 млрд. в производство на автомобили в САЩ през 2015 г. и създаде 12 хиляди нови работни места в страната.

Холандската Philips пренасочи още през 2011 г. част от производството си в Китай към своя завод в Драхтен с обяснението, че цената на висококвалифицираните китайски инженери е нараснала значително. Инженерите-разработчици в Шанхай сега струват почти колкото в Драхтен, заяви в интервю пред холандски медии мениджър на един от азиатските заводи на Philips.

Коментари по темата: „Китай става все по-скъп за производство”

добавете коментар...

 1. ха

  Ще продължават да инвестират в Китай, просто защото вече там са практически всички заводи. Като произвеждаш нещо, то ти трябват компоненти, а кой ги прави тях … Китай. Никой не произвежда краен продукт започвайки от руда.

 2. Иванов

  В България със сигурност е по-ниско заплащането отколкото в Китай. Но, нашите европейски партньори продължават да инвестират милиарди там, а не у нас. Защо? Може би, защото в Китай има правосъдие и съдебна система….

 3. БМ

  “заплащането на час в Португалия, … е $4,5 и в момента е само с 20% по-голямо отколкото в Китай.” А защо не написахте колко е в България? Защото нашето със сигурност е по-ниско отколкото в Китай. А в някои райони и отрасли може и да се доближаваме до заплащането в Шри Ланка. И въпреки това никой не иска да инвестира тук, защо ли!?
  Западните страни, водени от желанието си за лесни печалби направиха от Китай икономически тигър и тепърва ще има да берат ядове от това.

 4. =

  късно е

 5. Веско

  Представете си една десет пъти по-голяма Япония, това се оформя Китай

 6. Предрриемач

  Шри Ланка – 0,5 долара на час. Ще отварям и аз фабрика там 🙂

Коментар