Facebook ще възпира самоубийците

Марк Зукърбърг иска да намали случаите на самоубийства с нови инструменти в социалната мрежа и помощта на общността

Нов инструмент на Facebook цели да предотврати случаите на самоубийства – втората водеща причина за смърт сред младежите на възраст от 15 до 29 години. Технологията дава възможност на близки и приятели на хората, решили да сложат край на живота си, да ги разубедят.

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг сподели в профила си, че новият инструмент е пример за това как чрез общността на социалната мрежа можем да си помагаме и да живеем по-безопасно.

Предотвратяването на самоубийство е сложна задача, но експертите казват, един от най-добрите начини да се помогне е, когато изпадналият в беда се чуе с хора, които са загрижени за него. Facebook вече има средство, чрез което приятели могат да протегнат ръка директно на човека, който иска да се самоубие, или да докладват случая на администраторите на мрежата.

Но с милиарди мнения, коментари и съобщения всеки ден, Facebook е ограничена да разбере всичко, което потребителите докладват. Случват се ужасно трагични събития – включително самоубийства, предавани на живо. Те могат да бъдат предотвратени, ако някой разбере какво се случва по-рано, казва Зукърбърг.

Подобрен инструмент във Facebook ще помогне за предотвратяване на самоубийствата

На базата на обратна връзка от експерти, Facebook е променила дизайна на инструментите за предотвратяване на самоубийства и ги е интегрирала в живото видео. Потребителите могат да достигнат директно до човек, решил да се самоубие, или да докладват неговия стрийминг, така че той да се свърже с приятели или телефонна линия за помощ.

В допълнение, Facebook дава възможност на потребителите да говорят директно с представители на кризисни организации като Текст Line, Lifeline и др. И накрая, мрежата тества изкуствен интелект, за да намери публикации, които подсказват за намерение за самоубийство, дори ако те не са докладвани. Екипите на мрежата ще преглеждат съмнителните постове, за да помогнат, ако това е целесъобразно.

„Поддържането на нашата общност в безопасност е важна част от мисията ни и важна част от начина, по който ще се измерва напредъкът ни. Има още много да се направи тук и очаквам с нетърпение да работя с всички вас, за да го направим“, казва в заключение Марк Зукърбърг.

Коментар