РС-тата ще отстъпват още, макар и бавно

През 2016 г. в света са продадени 435 млн. персонални изчислителни устройства

Тенденцията на спад в доставките на персонални компютри, вкл. таблети, ще продължи и в следващите години, сочи доклад на анализаторската компания IDC за периода от 2016 до 2021 г.

През миналата година в света са продадени 435 млн. персонални изчислителни устройства – настолни компютри, ноутбуци, работни станции и таблети. IDC очаква продажбите да намаляват с 0,8% средногодишно и през 2021 г. да възлязат на 418,2 млн. броя.

Новата прогноза идва след неочаквано силни показатели за традиционния РС бизнес през 2016 г., когато фактори като агресивните промоции през второто полугодие помогнаха за увеличаване на продажбите на ноутбуци за потребителския и бизнес сегмент в заключителното четвърто тримесечие.

Пазарът на бизнес ноутбуци приключи тримесечието с над 2% ръст, в сравнение със същия период на 2015 г., тъй като повечето пробни инсталации на Windows 10 се реализираха като реални внедрявания. В същото време доставките на потребителски ноутбуци намаляха само с 1%, благодарение на появата на силни ултратънки модели и трансформъри.

При таблетите очаквано спадът продължи, вкл. при устройствата с отделяща се клавиатура, най-вече заради силната зависимост на този сегмент от циклите на пускане на продукти от Apple и Microsoft. Липсата на новости през четвъртото тримесечие доведе до спад от 26,1% в категорията „detachable“ (устройства от рода на Microsoft Surface). Въпреки това IDC очаква пазарът на таблети да се върне към ръст през следващите пет години.

Прогнозата за сегмента на традиционните РС е подобрена, поради благоприятните икономически условия и забавянето в ръста на продажбите на конкурентни устройства като таблетите и смартфоните. IDC очаква продажбите на РС да намаляват средно с 0,6% на година до 252 млн. броя през 2021 г., но сегментът на „detachable“ таблетите ще расте с 1,8% на година и ще покачи нивото до 308 млн. в края на разглеждания период.

Продължаващите иновации ще помогнат на ноутбуците да увеличат дела си в категорията на персоналните изчислителни устройства – от 36% през 2016 г. до 39% през 2021 г., докато делът на „slate“ таблетите (от рода на Apple iPad) ще намалее до 26%. „Detachable“ таблетите обаче ще прогресират и делът им ще се увеличи от 4,9% през 2016 г. до 13,4% през 2021 г., сочи прогнозата на IDC.

Пазарът на таблети минава през трудно съзряване на базата от потребители, докато екосистемата на ноутбуците успешно усвои повече мобилен опит в традиционния форм-фактор, като запази вроденото си предимство в създаването на съдържание, което е най-важно за корпоративните потребители, коментира IDC.

При липсата на сериозни външни фактори, пазарът на ноутбуци и традиционни РС ще постигне относително стабилни обеми, а ръстът при някои по-мобилни формати ще бъде компенсиран от спад при по-малко мобилните продукти, отбелязват анализаторите.

Коментари по темата: „РС-тата ще отстъпват още, макар и бавно”

добавете коментар...

  1. Реалист

    Проблема е в насищането, по домовете има по няколко компютъра и хората затова не купуват нови. Иначе един документ да искаш да напишеш ще ти трябва компютър а не таблет или смартфон.

  2. Anonymous

    Прогнозата за сегмента на традиционните РС е подобрена,
    поради благоприятните икономически условия и
    забавянето в ръста на продажбите на конкурентни устройства като таблетите и смартфоните.

    макдоналдс логика : щом телефони не се продават значи ще се продават рс.

Коментар