Графенови импланти обещават да върнат зрението

Неколкократно мащабиран (увеличен) образец на графенов ретина-имлант

Графенови импланти ще могат да връщат на незрящите хора загубеното зрение. Проектът за графеново ретина-протезиране вече има прототип, който показва в мащаб какво устройство ще помогне на слепите да виждат цветно изображение в реално време. Неговото усъвършенстване и тестване тепърва предстои.

Ретина-протезите помагат за възвръщане на загубеното зрение у хора, при които е настъпило постепенно, прогресивно ослепяване – т. нар. макуларна дегенерация. В този случай окото губи способността си да възприема околните образи, но очният нерв остава здрав. В момента такива импланти се правят с метални компоненти.

Графеновите импланти имат това предимство, че са много по-фини и в същото време с много добра биологична съвместимост – не увреждат околните тъкани, както често се случва с металните импланти. Освен това графеновите импланти са изключително гъвкави и дълготрайни и не предизвикват химически взаимодействия. Затова те графенът може да бъде отличен материал за ретина-протези.

Макет на човешкото око и позиционирането на графеновия ретина-имплант в него

Първият прототип на графенов ретина-имплант обещаваше на незрящите да виждат твърде грубо изображение – еквивалентно на картинка от едва 60 пиксела. Сега обаче се разработват подобрени версии с доста по-висока разделителна способност.

В проекта участват Каталунският институт за нанонауки и нанотехнологии ICN2, Институът по зрението в Париж, Национаният център по микроелектроника в Испания, Италианският технологичен институт IIT, Институтът за фотонни науки ICFO. Индустриалният партньор на проекта е компанията Pixium, която понастоящем произвежда метални ретина-импланти.

Предстоят първите изпитания с графенови ретина-импланти, разказаха от Каталунския институт по време на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2017). Ако те се окажат успешни, ще се премине към изпитания с реални пациенти, доброволно участващи в програмата. Евентуалната комерсиализация на графеновите импланти може да се очаква след около 4-5 години.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Графенови импланти обещават да върнат зрението”

добавете коментар...

  1. :о)

    Това е страхотно, но защо ли си мисля че хората които ще имат нужда от тях,
    няма да могат да си ги позволят?

  2. баче кико

    и то във всичко! Ейлианс ор илюминатс:))

  3. Graphen

    Графенът има огромен потенциал. Неслучайно се насочват инвестициите към изследвания и разработки с графенови материали

Коментар