Англичани създадоха растящ ДНК компютър

Британски специалисти обявиха през седмицата, че са създали компютър на основата на ДНК, който може да расте. Системата се възползва от възможностите на дезоксирибонуклеиновата киселина като „език” за програмиране на живота.

Проектът, описан подробно в Journal of the Royal Society Interfaceдоказва, че ДНК може да се използва за обработка на големи масиви от данни. По думите на водещия изследовател Рос Кинг, дезоксирибонуклеиновата киселина управлява цели системи в организма на всяко същество, като подава команди на едни или други участъци от тялото и следи тяхното състояние.

Тази особеност на киселината прави възможно използването й за обработка и на други данни. По същество, Рос Кинг и неговият помощници от Манчестърския университет са създали недетерминирана машина на Тюринг, способна да решава всяка поставена пред нея задача. Ако натоварването на ДНК компютъра се повишава, неговата производителност расте експоненциално.

Притежавайки тази способност, ДНК компютрите могат в перспектива да изпреварят квантовите изчислителни системи, докато традиционните РС и дори суперкомпютрите нямат никакъв шанс да ги догонят.

Компютрите на база ДНК ще имат малки размери и ниска консумация на енергия, в сравнение с настоящите системи. Но може да изминат десетилетия, преди появата на първия комерсиален ДНК компютър. Дори квантовите компютри, които се разработват от много години, все още не са повлияли на традиционните силициеви машини.

Още едно важно предимство на ДНК системите спрямо квантовите е относително простата им конструкция, която обещава по-евтин и по-бърз процес на производство. Рос Кинг избягва сравнението между ДНК компютрите с днешните РС, тъй като, по неговите думи, концепцията за работа на новите машини е кардинално различна.

Като пример ученият посочва пътник на кръстопът, който може да избере един от два пътя и ако първият се окаже неверен, ще му се наложи да се върне на изходната точка. Така постъпва и традиционният РС в своята работа, докато ДНК системата може да избере едновременно двата пътя.

Коментари по темата: „Англичани създадоха растящ ДНК компютър”

добавете коментар...

 1. Anonimous 3

  До анонимус 2
  В смисъл, не нарушава условието на задачата, а го разширява? Тоест, по подразбиране 222+333=555, обаче ако аз кажа, че отговора не е 555, а 554, не е грешно, просто разширение на смисъла… То така и аз мога… Не се натоварвай, явно задачите не са за тебе…

 2. Anonymous 2

  @Anonymous Спокойно, тия неща явно не са за теб, не се натоварвай излищно

 3. 01001 01100

  Въпреки пр. грешки благодарности на екипа за интересните уведомления

 4. Anonymous

  Задача :
  пътник на кръстопът, който може да избере
  1 от 2 пътя

  Отговор :
  ДНК системата може да избере едновременно 2та пътя.

  виж си задачата: 1 от 2 пътя(или единият или другият)
  а днк – ЕДНОВРЕМЕНО и 2та пътя(нарушава задачата)

 5. Bobo

  докато не го видя в кутия с екран, мишка и клавиатура не вярвам 🙂

Коментар