Дронове ще инспектират вятърни турбини

Инженерният гигант Siemens и американският производител на безпилотни летателни апарати SkySpecs обединяват усилия за една специална цел. Заедно те ще разработват дронове за инспектиране на вятърни турбини.

Новсъздаденото съвместно предприятие ще разработва автономни летящи роботи, способни автоматично да заснемат и докладват за състоянието на инсталираните вятърни турбини, съобщи GreenTech.bg.

Първата демонстрация на „напълно автономни инспекции на вятърни турбини“ е преминала успешно. Сега работата е съсредоточена върху създаване на „система, в която с едно натискане на бутон се задейства процес по инспектиране – по-бърз, повторяем и по-ефективен от съществуващите методи“.

Партньорството със Siemens ще помогне на SkySpecs да усъвършенства технологията си за проверки на вятърни паркове от комунален мащаб. Това ще осигурява на операторите механизъм за ограничаване на разходите за инспекция и оптимизиране на работата по поддръжката.

Инспекциите на ветрогенераторите са от значение за операторите, защото осигуряват информация за продължителността на живота на този род активи. Наблюдението е важно за разбиране на причините и факторите за повреди и износване, особено такива, които се повтарят системно.

„Автоматизираните проверки ще намалят значително оперативните разходи и потенциално ще повишат ефективността и продължителността на живота на вятърните турбини“, казват партньорите в проекта.

Коментар