Графенови дисплеи греят с натурални цветове

Бъдещите смартфони и електронни четци може да използват графенов рефлективен дисплей

Рефлективни дисплеи на база графен могат да пестят енергия и да радват окото с приятни, натуралистични цветове. Те са тънки и леки и могат да достигнат 8К резолюция.

Графеновите рефлективни дисплеи се разработват в момента от екип на Техническия университет в Делфт с материали от Graphenea. Технологията е известна като GIMOD. Тя е приложима за екрани на смарт часовници, електронни четци и др., поясниха разработчиците по време на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC 2017).

GIMOD – дисплеи на база графенова интерферометрична модулация – е рефлективен тип технология за визуализация. Пикселите в GIMOD екрана представляват механични микро-огледала, които отразяват околната бяла светлина фино и прецизно, възпроизвеждайки приятни, натурални цветове.

Ултра малките механични пиксели са полупрозрачни мембрани, които могат да се движат с помощта на електричество. Околната светлина се модулира чрез промяна на разстоянието между графеновата мембрана и рефлективния слой под нея. Това създава оптична интерференция, която потиска определени цветове от бялата светлина.

Графенът се слави като най-тънкия и най-здравия материал, създаван досега. Това го прави подходящ за механични микроустройства. Той има отлични електропроводящи свойства, полупрозрачен е (все пак това е слой с дебелина един атом) и позволява на светлината да преминава свободно. Затова учените от Делфт смятат, че това е най-добрият материал за механични пиксели.

GIMOD технологията е своеобразен отговор на IMOD технологията, разработена от Qualcomm MEMS под търговското име Mirasol, придобита от Apple през 2015. При IMOD технологията пикселите се изработват от силициеви материали и металически повърхности. Това прави дисплеите дебели и тежки.

Графеновите пиксели обаче са тънки и леки. Чрез тях рефлективните дисплеи могат да постигнат висока честота и ниска консумация на енергия. Благодарение на лекотата и малкия размер на пиксела, този род дисплеи могат да предложат резолюция 8К.

Прототип на графенов рефлективен дисплей беше представен на Световния мобилен конгрес в Барселона миналата седмица. В момента учените търсят индустриален партньор в проекта, който е част от рамката на ЕК за развитие на графеновите технологии 2013-2023.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментари по темата: „Графенови дисплеи греят с натурални цветове”

добавете коментар...

  1. Unknown User

    Така е с новите технологии!Обикновено отнема между 3 до 15 години да стане достъпна съвсем нова технология.Примерно с очилата за виртуална реалност Oculus Rift, помня че гледах предаване по Discovery за тях, като технология на бъдещето.Тогава бяха на етап прототип.Появиха се на пазара след около 2 години но в началото цената им беше до тавана.

  2. Везенков

    Всичко много хубаво ама кога ще се появят на пазара е неизвестно

Коментар