Вирус StoneDrill унищожава всичко в компютъра

След като проникне в компютъра, StoneDrill започва да унищожава файловете на диска

Нов компютърен вирус е способен да унищожи цялата информация в заразената машина, алармира компанията за сигурност Лаборатория Касперски.

Става въпрос за сложна злонамерена програма под името StoneDrill, която действа подобно на печално известната Shamoon. Новият малуер използва напреднали технологии против засичане, както и шпионски средства.

Мишени на StoneDrill са потребителите в Близкия изток и Европа. Досега подобни вируси вилнееха предимно в Близкия изток, а в Европа почти не се срещаха, подчертава Лаборатория Касперски.

StoneDrill е подобен на Shamoon 2.0, но е по-сложен от него, установява изследването на новата заплаха. Все още не е известен начинът на разпространение на вируса, но когато попадне в атакуваната машина, той се внедрява в процеса на паметта на браузъра, ползван от потребителя.

С помощта на два сложни метода за емулация, вирусът успява да излъже решенията за защита, инсталирани на компютрите на жертвите. След това StoneDrill започва да унищожава файловете на твърдия диск.

StoneDrill съдържа също шпионски модул, а освен това е свързан с други унищожители на информация и шпиони, открити по-рано. Въпреки че двете семейства – Shamoon и StoneDrill – имат различни бази с код, техният стил на програмиране е сходен, което предполага, че авторите са едни и същи.

Коментари по темата: „Вирус StoneDrill унищожава всичко в компютъра”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Вече нема компоти у люлин10.

  2. Биро

    Толкова многи думи, а нищо не казахте.

Коментар