SSD-тата ще поскъпват, ноутбуците също

Тази година купувачите на ноутбуци ще усетят поскъпване на моделите с вграден SSD

Цените на полупроводниковите дискове (SSD) от всички формати ще се покачват тази година, в резултат на което не се очаква увеличение на капацитета им в лаптопите, твърдят специалисти от DRAMeXchange.

В близките месеци SSD устройствата ще поскъпнат с 16% както за производителите, така и за крайните потребители. Това ще предизвика и ръст в цените на ноутбуците с полупроводникови дискове, макар че обемът на постоянната флаш-базирана памет в тях няма да се повиши, коментира Liliputing.com.

SSD имат някои предимства спрямо традиционните твърди дискове (HDD), като най-често се изтъква по-високата им скорост на работа. Освен това липсата на движещи се части предполага и по-голяма надеждност, макар че при повреда, загубата на информация е безвъзвратна. От друга страна, SSD-тата отстъпват в пъти по капацитет на твърдите дискове.

В момента цената на 256-гигабайтов SSD е съпоставима с тази на терабайтов твърд диск, но скоро ноутбуците с 1TB HDD ще станат чувствително по-евтини от техните аналози с 256GB SSD. Няколко фактора влияят на цените на полупроводниковите дискове (наричани още твърдотелни), според DRAMeXchange.

На първо място, интересът към SSD в последните години нарасна рязко при същите обеми на производство, в резултат на което предлагането започна да изостава от търсенето. Второ, производителите постепенно преминават към по-съвременни видове флаш памет – вместо MLC клетки започнаха да използват TLC и 3D NAND, които са по-скъпи за производство, а освен това миграцията към тях също е свързана с разходи.

Макар че тези фактори оскъпяват SSD-тата, но световния пазар за ноутбуци нищо няма да се промени. Ако купувачите предпочитат скоростта на работа за сметка на обема на диска, те ще изберат модел с вграден SSD.

Но ако приоритет е наличието на голям обем сторидж, скоростта отива на втори план и изборът ще бъде в полза на HDD. Със сигурност обаче разликата в капацитета между SSD и HDD в една и съща ценова категория ще се увеличи.

Коментари по темата: „SSD-тата ще поскъпват, ноутбуците също”

добавете коментар...

  1. бръм

    И като му добавиш доставка + ДДС и то излезе колкото в България …

  2. Kecata

    В амазон – WD 2TB Elements Portable External Hard Drive – USB 3.0 – WDBU6Y0020BBK-WESN
    by Western Digita

  3. ха

    От къде може да се намери HD 2TB за $70?

  4. Chip

    Да, скоростта на обмен е много по-висока при SSD.
    А ако все пак ви трябва голям сторидж – винаги може да си добавите външен USB hard disk (2TB за $70).

  5. Доволен

    Замених скоро харда с SSD и ефектът е невероятен. Струва си ъпгрейда, нищо че капацитета е по-малък.

Коментар