Устройства ще си предават безжично енергия

Мобилни и други устройства ще могат да се зареждат безжично едни от други с нова технология от Sony

Японската компания Sony разработва нова технология за безжично предаване на енергия между потребителски устройства, става ясно от документ, подаден в Патентното ведомство на САЩ.

В частност, технологията ще позволи безжично зареждане на едно устройство от друго – било то смартфон, таблет, ноутбук, хладилник или телевизор. Безжични зарядни има и в момента, но зареждане на устройствата едни от други безжично е нова идея.

В патента се уточнява, че мобилното устройство, което работи на батерия в даден момент, не може да бъде предавател на енергия към друго устройство, т.е. източникът трябва да е включен в контакта.

Новият патент на Sony допълва вече съществуващ патент от 2014 г. Това свидетелства, че компанията работи усилено по технологията от няколко години и най-вероятно ще я реализира скоро в някой от новите си продукти.

Коментари по темата: „Устройства ще си предават безжично енергия”

добавете коментар...

 1. Димитър Иванов


  Днес и гега не можеш да си издялкаш, без да нарушиш поне 50 патента.

  Добре казано!


  Патентният тероризъм се превърна в най-страшния бич, спиращ

  До голяма степен истина. Но, истина е, че в последните години много технологий станаха за свободно ползване. Много софтуер, който преди беше скъпо удоволствие сега е безплатен, много сървърно пространство, много услуги и т.н. са или много евтини или безплатни.

  Нямам някаква статистика, но мисля, че силно ще се развиват в тази посока нещата – ще се измислят и въвеждат нови патенти, но същевременно и много ще стават свободни. Нямам идея как ще завърши всичко това. Определено е интересна тема.

 2. Anonymous

  Аз пък си помислих, че това е открито още от Хайнрих Херц през 19-ти век… Патентният тероризъм се превърна в най-страшния бич, спиращ технологичното развитие. Днес и гега не можеш да си издялкаш, без да нарушиш поне 50 патента.

Коментар