5G не застрашава развитието на LTE

Телеком операторите вече тестват мрежи от пето поколение (5G), но това няма да попречи на развитието на мрежите от четвърто поколение (4G LTE), смятат анализаторите от ABI Research.

Нищо не застрашава LTE мрежите в следващите поне 13 години, убедени са експертите. Именно 4G ще бъде във възход през идното десетилетие. Пускането на комерсиални мрежи от пето поколение се очаква през 2020 г., но дори две години по-късно делът на LTE ще бъде не по-малък от 82%.

След пет години 4G мрежите практически напълно ще изместят GSM (мрежите от второ поколение) чрез технологията VoLTE, която позволява предаване не само на данни, но и на глас с много високо качество. 3G също нямат шанс за оцеляване, поради ниската скорост за интернет, в сравнение с LTE.

За две години съществуване 5G мрежите ще превземат само 13% от трафика, а за GSM и 3G ще останат 5%, съгласно прогнозата на ABI Research. Популярността на LTE мрежите е обусловена от тяхното постоянно развитие, смятат анализаторите.

Много от големите оператори, вкл. Verizon и AT&T, непрекъснато повишават скоростта за предаване на данни в своите мрежи. В момента целта пред телекомите е да достигнат скорост 1Gbps.

Около 2 милиарда души по света вече ползват услугите на мрежи от четвърто поколение. Към 2022 г. потребителската база на 4G ще се удвои, в резултат на намаляването на цените за мобилен интернет и вграждане на LTE модули в най-евтините смартфони.

Веднага след пускане на 5G мрежите само топ моделите смартфони ще имат съответните модеми за работа с тях. Ще мине известно време, преди цените на 5G модемите да станат по-достъпни, така че производителите да започнат да ги вграждат и в бюджетните устройства – както се случи с 4G мрежите.

Междувременно, китайската компания ZTE съобщи, че вече разполага с първия работещ прототип на 5G смартфон. В страната е изградена и тестова мрежа от пето поколение. При подобни изпреварващи темпове на развитие, някои прогнози могат да се окажат не съвсем точни.

Коментари по темата: „5G не застрашава развитието на LTE”

добавете коментар...

  1. 5G 1GB

    ще видим… прогнозите обикновено не се сбъдват

Коментар