Плевнелиев: София Тех Парк ще се случи

София Тех Парк е една мечта, амбиция и посока за развитие на България, заяви Росен Плевнелиев в интервю за БТВ

Парите, вложени в София Тех Парк, не са загубени – те са инвестирани в земя, сгради и инфраструктура и тепърва ще се търси възвръщаемост, каза бившият президент Росен Плевнелиев по БТВ тази сутрин.

Той заяви, че няма нищо общо с вече освободеното ръководство на държавната компания, което е назначено от Министерство на икономиката. Проектът е реализиран преимуществено с европейски средства, като съучастието на държавата в инвестицията е само 15%.

„Ръководството не разбра, че такъв парк е иновационна екосистема. Не трябва да се пречи на компании като Уолтопия“, каза още Плевнелиев по повод скандала, който избухна между частната компания и вече бившето ръководство на София Тех Парк.

По-рано управителят на българската компания Ултопия (най-големия в света производител на изкуствени стени за катерене) Ивайло Пенчев заяви в отворено писмо, че нищо от това, което е обещала държавата, не се случва, а тех-паркът, за който са похарчени 100 млн. лв., е „едни големи поляни и няколко празни сгради”.

Нещо повече, Пенчев разкри, че ръководството на София Тех Парк е наложило глоба от няколкостотин хиляди лева за закъснял акт 16 на част от сградата на Уолтопия, като в интервюта по медиите той разказа и за редица други неуредици в парка.

Хай-тек компаниите бяха сложени встрани за сметка на строителни предприемачи, коментира случая Росен Плевнелиев. „Не му прилича на ръководството да налага глоби и да се кара с първия си голям наемател. Г-н Пенчев е български мениджър, с който се гордеем“, каза бившият президент, по чиято инициатива беше създаден София Тех Парк.

По неговите думи, проектът София Тех Парк ще се случи. „Това е една мечта, амбиция и посока за развитие на България“, допълни Плевнелиев и призова новото ръководство, назначено от Министерство на икономиката, да помага на всички потенциални наематели да намерят своята реализация в София Тех Парк.

Коментари по темата: „Плевнелиев: София Тех Парк ще се случи”

добавете коментар...

  1. Марин Мидилев

    София Тех Парк, се явява луксозен капан за мишки! Едни финансови средства хвърлени на вятъра! Липсват идеи за нови технологии, за това какво ще се създава и къде ще се внедрява! Казано на военен език- “тиловаци управляват бойни действия”, затова крахът е пълен на София Тех Парк! В държавите където наистина има иновационна дейност на практика Технологичните паркове както и иновационните центрове са в близост до малки градове и села с подходяща инфраструктура. Знаят ли как се правят иновации и нови технологии Плевнелиев и останалите край него, какъв е алгоритъма и кой може да създава!? Каруцата пак е сложена пред коня!

  2. Anonymous

    Ръководството
    решило да заработи към заплатата
    като заплаши иво стената
    че ще го глоби 500к.
    щото бил милоинер.

  3. Anonymous

    Министерство на икономиката, да помага на всички потенциални наематели да намерят своята реализация в София Тех Парк.

    Нема наематели
    има само ТОЧИ€лари.

  4. Anonymous

    Проектът:
    държавата в инвестицията е само 15%.

  5. Той

    Браво, Росене! За 1 година не може да стане нещо велико, но с времето ще стане. Онзи от “Уолтопия” много прибързано оплю изградения парк.

Коментар