Майкрософт вложи 350 000 лв. в София Тех Парк

Microsoft Innovation Center дава достъп на младите и предприемчиви българи до съвременни технологии и решения, заяви Калин Димчев, изпълнителен директор на Майкрософт за България, Македония и Косово

Майкрософт откри първия си център за иновации в България. Инвестицията в изграждане на високотехнологичното съоръжение в София Тех Парк възлиза на 350 000 лв., съобщиха от компанията пред журналисти.

Microsoft Innovation Center се простира на площ от 400 кв. м. В центъра студенти и български стартъп компании ще имат достъп до иновативни решения на Майкрософт като HoloLens за тестване и разработване на приложения и за демонстрационни цели, Surface Book и Surface Tablet, IoT устройства, както и до програмата за млади предприемачи Microsoft BizSpark.

„Единственият начин България да се развива и просперира е да се позиционираме по пътя на идеите, иновациите и високите технологии. Имаме потенциал, имаме добре работеща екосистема, имаме талант“, заяви бившият президент Росен Плевнелиев, който бе сред гостите на официалното откриване. По неговите думи, с тази инвестиция Майкрософт подкрепя предприемчивите млади българи и им помага да реализират идеите си тук, в България.

Студенти и български стартъп компании ще имат достъп до иновативни решения на Майкрософт като HoloLens

„Живеем във високотехнологичен свят и дигиталната трансформация е изключително важна за успеха на организациите. С изграждането на Microsoft Innovation Center даваме достъп на младите и предприемчиви българи до съвременни технологии и решения, за да развиват и реализират успешно иновативни проекти“, заяви Калин Димчев, изпълнителен директор на Майкрософт за България, Македония и Косово.

В световен мащаб Майкрософт е създала над 100 такива центрове. Те обединяват местни правителствени и неправителствени организации, университети, браншови организации, доставчици на софтуер и хардуер, които работят в партньорство с Майкрософт за подпомагане на млади предприемачи и местната индустрия.

Microsoft Innovation Center ще проправи път за бъдещи български проекти, които да завоюват позиции на международния пазар, каза Стоян Боев, изпълнителен директор на ICB

Високотехнологичните съоръжения са с отворен достъп за студенти, разработчици, професионалисти в ИТ сферата, предприемачи, стартъп компании и академични работници. Основният фокус на центровете за иновации е местната общност, която получава ресурси и експертиза за студентски обучения, кариерна ориентация, създаване на работни места, стартъп инкубатори и проекти, които помагат на компаниите и правителствата да адресират локални предизвикателства.

„В България има много талантливи млади хора, с огромен потенциал. За неговата реализация обаче е нужна подкрепа от бизнеса чрез осигуряване на технологична база и среда за пълноценно разгръщане на идеите. Microsoft Innovation Center ще проправи път за бъдещи български проекти, които да завоюват позиции на международния пазар“, каза Стоян Боев, съосновател и главен изпълнителен директор на ICB – партньор в проекта на Майкрософт.

Несъмнено, отварянето на Microsoft Innovation Center е много добра новина за младите таланти, които са избрали да останат и да се развиват в България, посочи Никола Янев, президент на Start It Smart – предприемаческа организация, която също партнира на Майкрософт.

Коментари по темата: „Майкрософт вложи 350 000 лв. в София Тех Парк”

добавете коментар...

  1. :о)

    Ми и аз ако имам 179 000 евра в джоба, мога да си купя 400 квадрата площ 🙂
    По 447 евраЦи на квадратен метър – доста по-евтино отколкото средната жилищна площ на квадратен метър в София 🙂

  2. Anonymous

    В световен мащаб Майкрософт е създала над 100 такива центрове

    бг е 100 в списъка по иновативации.

  3. ха

    Нормално е да им струва само 350000 лева – това е само цената на преместването на оборудването от същият този първи по рода си технологичен център, открит през 2009 година от M$ в ТУ София:
    Ето линк: microsoft.com/bulgaria/press/news_12032009.mspx

  4. Anonymous

    Празните приказки са евтини 🙂

  5. скептик

    Не знам какво е това високотехнологично съоръжение,което е с площ от 400кв.м. и инвестицията за него е 350000лв.?!Нискотехнологичен имот в София от 120-150 кв.м. е със съизмерима цена.

Коментар