IoT обещава следваща индустриална революция

„Свързаната революция“ ще е следващата голяма крачка в индустриалното развитие, заяви д-р Павлин Добрев от Bosch Software Innovations

Интернет на нещата ще доведе до следваща индустриална революция, заяви д-р Павлин Добрев, мениджър „Проучвания и развойна дейност“ в Bosch Software Innovations, по време на IoT Forum 2017, организиран от IDC България.

След използването на слънчевата енергия и вятъра в производството, електрификацията и цифровизацията, „свързаната революция“ ще е следващата голяма крачка в индустриалното развитие, смята той.

„Софтуерът и интернет промениха света. Facebook е най-големият доставчик на съдържание, без да произвежда собствено съдържание. Uber е най-голямата таксиметрова компания, без да има нито една кола“, каза Добрев. По неговите думи, цената на хардуера вече е доста ниска, а крайната стойност на устройствата на пазара се формира от цената за разработка и създаването на уникално потребителско преживяване.

Основната идея на Industry 4.0 е да се свържат всички устройства в едно производство. В заводите на Bosch този процес е започнал през 2012 г. и се очаква през следващата година да обхване всички предприятия на компанията. Резултатите показват, че процесът е довел до увеличаване на ефективността на производство с 10% и намаляване на складовите наличности с 30 на сто, посочи Добрев.

„Свързването на устройствата в никакъв случай не изключва човека – той поема все повече дизайнерски функции“, подчерта мениджърът. Въпреки „свързаната революция“, в заводите на Bosch не е имало съкращаване на работна сила. Налице е обаче увеличение на продуктивността и то не в проценти, а в пъти, заяви Добрев.

Индустрия 4.0 позволява по-прецизен контрол върху производството. Добрев посочи за пример винтоверт, произведен от Bosch, който следи под какъв ъгъл е завит болтът и по какъв начин – така се събира има информация за всеки болт в самолета, например.

Със „свързаната революция“ може да се оптимизира и консумацията на електроенергия, като се събират данни какви точно мощности се използват, допълни мениджърът от Bosch пред аудиторията на форума за IoT в столичния х-л Хилтън.

Деница Дженева

Деница Дженева

Коментар