IoT ще направи производството по-ефективно

IoT ще донесе нови бизнес модели, които ще породят фундаментална промяна в начина на производство, заяви Херберт Фитцтум от Siemens

Интернет на нещата ще направи производството на стоки от всякакъв вид много по-ефективно, заяви експертът на Siemens по въпросите на дигитализацията Херберт Фитцтум по време на IoT Forum 2017, организиран от IDC България.

Условно навлизането на IoT технологиите може да се раздели на три етапа, като всеки от тях носи значително подобряване на производството:

  • свързване на данните на предприятието;
  • свързване с партньорите на фирмата;
  • свързване с крайните клиенти.

Първата крачка, разбира се, е дигитализирането на данните и процесите в самото производство. Когато обаче се осъществи интелигентен тип връзка с партньорите – например доставчиците и дистрибуторите, производствените процеси ще могат да разчитат на навременни доставки и гъвкава дистрибуция.

Свързването с крайните клиенти пък дава „поглед” върху начина, по който те използват закупените продукти, неизказаните предпочитания и проблеми.

В крайна сметка IoT ще донесе нови бизнес модели, които ще породят фундаментална промяна на начина, по който произвеждаме нашите продукти днес. Защитените мрежи ще са ключова необходимост в условията на засилващата се конкуренция, а пълната дигитализация е задължителна предпоставка.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар