40% от компаниите в ЕС се нуждаят от ИТ кадри

Въпреки високите равнища на младежка безработица, в Европа има два милиона свободни работни места. В много страни съществува несъответствие между уменията на търсещите работа и нуждите на пазара на труда, сочи анализ на Европейската комисия.

Днес повечето работни места изискват умения в областта на цифровите технологии – 40% от предприятията, основно малки и средни предприятия, се нуждаят от специалисти по информационни и комуникационни технологии (ИКТ) и изпитват затруднения при наемането на такива кадри. Повече от половината от специалистите по ИКТ работят извън този сектор.

Социалните партньори, предприятията, учебните заведения и гражданското общество трябва да поемат инициатива и да обединят сили, заявиха от Комисията във връзка с честванията по случай 60 години от Римските договори. Утре предстои среща на министрите, на която ще бъдат обсъдени инициативи за подпомагане на цифровите умения.

За да се изпробват конкретни варианти, Комисията възнамерява да стартира пилотен проект за осигуряване на възможности за до 6000 дипломирани студенти да придобият трансграничен трудов опит въз основа на съществуващи програми и мрежи на ЕС, като например Коалицията за цифрови умения и работни места, за периода 2018 – 2020 г.

Целта е да се изпробва интересът на студентите и предприятията към платените от 5 до 6-месечни стажове, които ще са достъпни за всички дисциплини. Стажовете могат да се провеждат в по-специализирани области като киберсигурност, големи данни, квантови технологии или изкуствен интелект, както и в по-общи сфери като цифрова търговия, уеб дизайн и разработка на софтуер.

Коментари по темата: „40% от компаниите в ЕС се нуждаят от ИТ кадри”

добавете коментар...

 1. Корни

  Те хубаво се нуждаят, а какво са склонни да дадат насреща???

 2. Anonymous

  Учете за ИТ безработнио или нископлатени специалисти.

 3. дебре-де

  А, сига бе! Нали бабето Смеркел покани милиони чалмосани “специалисти” от Африка!?

 4. ем

  Дани не си намерят

 5. =

  и не само това, аджайл и софт умения требе да имаш 🙂

 6. баче кико

  Нормално, като не плащат като хората.

Коментар