Роботи ще заменят над 30% от работните места

Работниците в отрасли като производство ще бъдат засегнати най-силно от роботизацията

Нискоквалифицираните работници най-вероятно ще бъдат заменени от роботи в съвсем близка перспектива, сочат пазарни проучвания.

Над 30% от работните места във Великобритания могат да станат автоматизирани в следващите 15 години, благодарение на развитието на изкуствения интелект, пише ITPro, позовавайки се на изследване на PwC. Има голяма вероятност над 10 млн. работни места да бъдат заменени от роботи, а хората в някои отрасли като транспорт и производство ще бъдат засегнати по-силно от останалите.

Според данните в доклада, до 56% от работните места в сферата на транспорта и складирането може да изчезнат. Дейностите на 46% от заетите в производството и 44% в търговията на дребно – сектори с голям дял на ръчния труд – могат да бъдат изпълнявани от софтуер или роботи с елементи на изкуствен интелект.

Но има и области, които трудно се автоматизират – такива, например, са образованието, където загубата на работни места за сметка на роботите няма да превиши 9%, сочи експертната прогноза.

Налице е висока вероятност от автоматизация в търговията на едро и дребно, като в близките пет години в тази сфера може да изчезнат 2,25 млн. работни места. Що се отнася до административните служби, там се очаква загуба на 1,1 млн. работни места.

Тази числа изглеждат не толкова стряскащи на фона на 38% автоматизирани работни места в САЩ и 35% в Германия. Изненадващо обаче в някои високотехнологични страни като Япония се очаква да бъдат автоматизирани с изкуствен интелект само 21% от работните места.

По-ранно изследване показа, че най-вероятно с роботи ще бъдат заменени специалистите с ниска и средна квалификация, които обработват данни. Доклад на Оксфордския университет също твърди, че 35% от работните места във Великобритания може да бъдат заменени от изкуствен интелект.

Според PwC, образованието е ключов фактор, тъй като се очаква автоматизацията да засегне предимно работниците със средно и по-ниско образование. Това е силен аргумент за увеличаване на инвестициите в професионално образование през целия живот и въвеждане на безусловен базов доход.

Коментари по темата: „Роботи ще заменят над 30% от работните места”

добавете коментар...

 1. фют

  опасността е в човешката природа което не се развива достатъчно бързо и равномерно по целия свят. така че за ново начало трябва световна война и намаление на хората с %90

 2. :о)

  За пореден път ще кажа и напиша.
  Проблема не е в роботизацията…проблема е в постоянно нарастващото бедно и гладно население на планетата…там трябва да се реши проблема иначе ще последват войни за ресурси глад и мизерия

 3. Anonymous

  безусловен базисен доход(дигитални кинти – биткоин)
  върви в комплек с чипа(получаваш дигиталните кинти в чипа)
  консумираш квото ти даде skynet(роботите му произвежда всичко)

  ако skynet реши може да спре да произвежда мляко/хляб/банани/…
  ще можеш да си купиш само машино масло(само това има)

  човека гледа само от своята старана(безусловен базисен доход)
  а от странат на производството(AI+роботи) – притрявали са и на skynet твоите дигитални кинти
  минирани от skynet(тя може да си минира колкото си иска)

 4. hokutoshinken

  Ако въведат безусловен базов доход, на планетарно ниво, тогава съм съгласен.

 5. Anonymous

  56% от работните места в сферата на транспорта и складирането може да изчезнат.

  46% от заетите в производството
  44% в търговията на дребно – сектори с голям дял на ръчния труд – могат да бъдат изпълнявани от софтуер или роботи с елементи на изкуствен интелект.

Коментар