Американци с иск срещу Microsoft заради Windows 10

Група американски потребители ще съди Microsoft, заради проблеми с обновяването до Windows 10

Трима американци от щата Илинойс внесоха съдебен иск срещу Microsoft. Те твърдят, че автоматичното обновяване от Windows 7 до Windows 10 е довело до унищожаване на данни и повреда на компютрите им.

В иска, за който съобщава The Register, пише, че „Windows 10 е дефектен продукт“, а неговите създатели не са предупредили потребителите за потенциалните опасности от инсталирането на системата, в частност – загубата на данни и стабилност.

Често ъпдейтите се инсталират без никакви действия от страна на потребителите, отбелязват ищците. Стефани Уотсън, например, се жалва, че обновяването без уведомяване е изтрило данни от компютъра, вкл. свързани с нейната работа. С подобни проблеми след инсталирането на Windows 10 се сблъскали и останалите ищци.

Адвокатите на тримата недоволни потребители настояват, че искът трябва да получи групов характер. Т.е., ищец да може да стане всеки гражданин на САЩ, който е имал проблеми при прехода от Windows 7 към Windows 10, свързани със загуба на данни или повреда на софтуер в продължение на 30 дни от инсталирането на новата ОС.

Твърди се, че от прехода към Windows 10 са пострадали стотици и дори хиляди потребители. По-рано, през юни 2016 г. жителка на Калифорния осъди Microsoft за 10 хиляди долара, след като Windows 10 извади от строя нейния РС. През септември група британски експерти алармираха, че обновяванията на Windows 10 се инсталират без да се отчита мнението на потребителите.

Microsoft, от своя страна, реагира спокойно на съдебния иск. В официално изявление от компанията посочват, че претенциите на ищците са неоснователни, тъй като потребителите имат опция да не обновяват системите си, а дори след ъпдейта възникне проблем, могат да се върнат към старата си платформа в рамките на един месец.

Коментари по темата: „Американци с иск срещу Microsoft заради Windows 10”

добавете коментар...

  1. haha2

    уфффф няква овца не си е сейфнала файла и дай сега да хейтим всичките, че по-актуално изглеждаме. Win10 е много дразнещ, макар, че е направен точно за тъпите американци, които нямат пипе и са свикнали на “просто работи”. те не могат да персонализират, не искат да управляват, а само да им се случват някакви неща на готово. затова и дизайнерската концепция на 8 и 10 е такава. ако искаш да си персонализираш, за да стигнеш до познатите настройки, трябва да отидеш на мама си в гъзината

  2. Иван

    А защо само гражданите на САЩ, да се присъединим и ние!

  3. alabala

    Не се пазарят правилно. Да бяха казали, че работят по важна презентация по работа или свързано с работа и бум, Windows-a решил да се ъпдейтне и да загуби времето им. 😀

  4. Anonymous

    Извънсъдебно
    инъче
    прецедент

Коментар