Toshiba обявява фалит на ядрената си компания

Японският гигант Toshiba реши съдбата на дъщерното си предприятие Westinghouse Electric, което работи в сферата на ядрената енергетика. След няколко тримесечия на загуба, компанията ще влезе в процедура на фалит.

На 31 март Toshiba ще съобщи на своите кредитори, че подава заявление за несъстоятелност на Westinghouse Electric, предаде Ройтерс. Японската компания вече води преговори с банки партньори за предстоящия банкрут и привличане на финансиране след завършване на процеса.

Първоначално Westinghouse Electric носеше печалби на Toshiba, но впоследствие стана губещо предприятие, в резултат на огромни преразходи в два ядрени проекта в САЩ. Намерението на Toshiba да обяви фалит на компанията е правилно, тъй като ще намали риска от бъдещи загуби до нула, коментират анализатори.

Toshiba вече има план как да защити своя полупроводников бизнес, който е един от основните й източници на приходи, от претенциите на банки кредитори на Westinghouse Electric. Част от акциите на подразделението ще бъдат предложени като залог на кредиторите, но общата им стойност все още не е известна.

Загубите на Westinghouse Electric са следствие и от постепенния отказ от ядрената енергетика на редица големи държави. Компанията произвежда конструкции и горивни системи за блоковете на атомни електроцентрали, но е подложена на сериозен конкурент натиск в САЩ, а в Европа и Япония ядрената енергетика е на заден план в момента.

Коментари по темата: „Toshiba обявява фалит на ядрената си компания”

добавете коментар...

  1. Фофу

    И долари за Уестингхаус взеха да ви се привиждат. Леле само за кражби мислите.

  2. Anonymous

    Грантаджиите не ги е яд за доларите за Уестингхаус, а за рубли са се разтъжили. Дотам ли стигнахте бе, парцалани :)))

  3. :о)

    Фофу как милиард и половина бе…поне 4 милиарда са потънали от байтошово време досега по знайни и незнайни рубладжийски джобчета…

  4. Фофу

    “провалянето на проекта “Белене”.” Ех бре, няма спирка за рубладжийските червени бабета. Великият проект дето от 86-та е стигнал до един гьол. Не пречи обаче повече от милиард и половина да са окрадени покрай него.

    Росатом като не могат да смятат даже и не могат да дадат финансов план за разходи и приходи какво да ги правиш.

  5. Anonymous

    Фалирали са още 2008г(subprime balloon)
    ама
    молят_заплашват японското правителство
    че няма кой да се грижи за централите
    и трябва да печата постояни йени_подарък
    за
    черната дупка WH.

  6. Anonymous

    Плачевното финансово и технологично състояние на Westinghouse не пречеше да бъдат фаворита на продажната ни политическа класа за разширението на АЕЦ “Козлодуй”. За тяхна угодия бе организирана и цялата мръсна кампания по провалянето на проекта “Белене”.

  7. Anonymous

    Някой още 2014 г беше написал че
    щом не публикуват отчети
    значи са се удавили.

Коментар