Cisco разработва платформа за евтин мрежов хардуер

Новата софтуерна платформа на Cisco ще позволи на компаниите да се откажат от скъпото мрежово оборудване в полза на по-достъпни устройства

Мрежовият гигант Cisco разработва операционна система, предназначена за старите и евтини модели рутери, съобщи The Information, позовавайки се на информирани източници от компанията.

Платформата Lindt позволява изпълнение и на най-сложните мрежови функции на бюджетни и остарели Cisco устройства. На следващ етап новата ОС ще бъде пусната и на устройства от други производители.

Благодарение на Lindt, компаниите ще могат да се откажат от скъпото мрежово оборудване в полза на устройства, работещи с евтини чипове. Партньори на Cisco смятат, че новата ОС ще помогне на компанията да засили позициите си в софтуерния сектор и да повиши стойността на бранда си.

Когато софтуерът е по-достъпен и по-портативен (преносим на различни устройства), клиентите могат да го обновяват по свое усмотрение, независимо от оборудването, което използват. Благодарение на тази гъвкавост в използването на софтуера и възможността за смяна на платформата, Cicso ще стане по-привлекателна компания, коментира CRN.

От друга страна, изместването на фокуса от оборудването може да повлияе негативно на Cisco, смятат някои партньори на компанията. Но в далечна перспектива това едва ли ще се отрази отрицателно на продажбите на Cisco.

Хардуерният бизнес на Cisco страда от силната конкуренция на компании като Juniper Networks и поради съкращаването на разходите на телекомуникационните оператори и корпоративните клиенти. В условия на намаляващо търсене на рутери и комутатори, Cisco се фокусира в растящи сегменти като информационна сигурност, интернет на нещата и облачни услуги.

Коментари по темата: „Cisco разработва платформа за евтин мрежов хардуер”

добавете коментар...

  1. ха

    Стандартна стратегия да изхвърлиш конкуренцията чрез дъмпинг. В един момент спираш услугата и само твоите скъпи клиенти се оказват “в час”. Те старият хардуер няма ли си в момента софтуер, който се търкаля на него, че трябва да го сменяш макар и с малко по-добър?

  2. Anonymous

    Защо да се преоткрива колелото след като отдавна има решение за това е Linux.

Коментар