SAP обяви фонд за инвестиции в стартъпи

Фондът SAP.iO цели да насърчи стартъп иновациите в сферата на софтуера

Глобален фонд SAP.iO с първоначален актив от 35 млн. долара ще инвестира в ранните етапи на развитие на софтуерни стартъпи, които ще разширят екосистемата на SAP, стана ясно тази седмица.

Фондът е само един от компонентите на отворения модел на SAP.iO, който дава възможност на иноватори от и извън SAP да използват мощта на данните, интерфейсите за програмиране на приложения (APIs) и технологичните платформи на SAP.

През март SAP стартира у нас инициативата Start Apps for Your Business, която създава среда за връзка между предприемачески компании и установените бизнеси. Всички софтуерни стартъпи могат да разработят своето решение върху платформата SAP Cloud Platform и да го предложат на клиентската база на SAP.

„Вярваме, че тази глобална инициатива ще бъде много полезна за нашата българска еко система от клиенти, партньори и новостартиращи компании. На местно ниво влагаме много усилия да изградим жива предприемаческа среда около SAP технологиите. Това e нашата кауза в основата на „Start Apps for Your Business”. Проекти и компании могат да бъдат финансирани и от новия ни фонд SAP.iO“, заяви Румяна Тренчева, изпълнителен директор на SAP за Югоизточна Европа.

В рамките на инициативата ще се подпомагат подходящи софтуерни идеи, насочени към финансовия сектор, енергетиката, производството и здравеопазването.

SAP.iO стартира с центрове за развитие в Сан Франциско и Берлин и ще се управлява с подкрепата на акселератора Techstars (световна предприемаческа мрежа). Очаква се SAP.iO да създаде нова екосистема за ускоряване дигиталната трансформация на 350-те хиляди клиенти на компанията.

Коментар