Microsoft затваря проекта за отворен код CodePlex

Хостингът за отворен код CodePlex ще спре да функционира напълно до края на годината

Microsoft реши да затвори развивания в продължение на 11 години хостинг за отворен код CodePlex, стана ясно през седмицата. Компанията препоръчва на потребителите да прехвърлят своите проекти в GitHub.

Съвместно с GitHub е подготвен инструментариум за безпроблемна миграция на проектите от CodePlex. Като платформа за преход се посочва и Bitbucket, която поддържа импорт от Mercurial. Инструменти за миграция от CodePlex са налични и от друг голям ресурс за отворен код – SourceForge.

Създаването на нови проекти за хостинга CodePlex вече е прекратено. Работата на съществуващите проекти ще бъде обезпечена до октомври, след което CodePlex ще премине в режим на четене. На 15 декември т.г. CodePlex ще прекрати напълно своето съществуване. Съдържанието ще остане достъпно във вид на архив, от който може да се черпи нужната информация.

Като причина за затваряне на проекта Microsoft изтъква понижения интерес към услугата от страна на разработчиците, за сметка на GitHub. Така например, през последния месец е имало активност само по 350 проекта в CodPlex, докато регистрираните са над 100 хиляди.

Първоначално, CodePlex се позиционираше като хостинг за отворени Windows проекти, базиран на централизирана система за управление на версиите Subversion. По-късно беше добавена поддръжка на разпределени системи Mercurial и Git.

През 2009 г. Ричард Столман критикува CodePlex, твърдейки, че проектът цели да развива частни Windows технологии под прикритието на свободния софтуер и не допуска използване на лицензи като GPLv3. Няколко години по-късно Microsoft свали ограничението за GPLv3.

Коментар