Ubuntu се връща към GNOME интерфейса

Може да звучи като първоаприлска шега, но не е. Canonical – компанията, която развива отворената плаформа Ubuntu, обяви, че ще прекрати разработката на интeрфейса Unity 8 и шела за конвергенция.

За това изненадващо решение информира основателят на Canonical Марк Шатълуърт. По неговите думи, версия Ubuntu 18.04 LTS ще върне обратно GNOME като десктоп среда по подразбиране.

Canonical ще прекрати инвестициите в разработка на интерфейса Unity 8, както и в проектите Ubuntu Phone и Ubuntu Convergence, които трябваше да осигурят единна Ubuntu платформа за всички типове устройства.

В последните месеци интерфейсът Unity 8, който е в процес на разработка, не беше приет добре от общността на Ubuntu, липсва и медийно внимание, отбелязва Шатълуърт.

Ubuntu 18.04 LTS е следващото издание на платформата с дългосрочна поддръжка. Версията ще се дистрибутира с GNOME десктоп вместо с Unity 7, който се базира на GNOME Stack, винаги е с една или две стъпки след разработката на Gnome и предлага твърде стар Nautilus файлов мениджър.

Нещата обаче се променят. Платформата Ubuntu 17.04 (Zesty Zapus) ще съдържа много от компонентите на наскоро пуснатия GNOME 3.24 Stack, въпреки че Nautilus ще остане на версия 3.20.x, поради очевидна несъвместимост с десктопа Ubunty 7. Превключването към GNOME десктоп ще бъде направено веднага след излизане на Ubuntu 17.04 на 13 април т.г.

Unity 8 и Ubuntu Convergence бяха грешка, признава Марк Шатълуърт. По неговите думи, тези проекти се възприеха от общността като фрагментиране, а не като иновации и не бяха подкрепени. Оттук насетне Canonical ще се съсредоточи върху развитието на Ubuntu за облака и интернет на нещата (IoT).

Коментари по темата: „Ubuntu се връща към GNOME интерфейса”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Все едно чета коментари за графичния интерфейс на Уиндос 8…

  2. Anonymous

    Унити не е грешка. Ако не ви е удобен интерфейса можете спокойно са си инсталирате някакъв бар. Като cairo-dock, например. лесно е – апт-гет имсталл кайро-док. После адваш командата в стартъп програмите и си готов. Даже няма нужда от конзола. Можеш и през мениджъра на софтуер. Костюмизира се отвсякъде и по всички направления. Но, избора всеки си го прави сам. Щом нямате желание да си играете да тествате различни варианти и ви е по – лесно – преинсталирате с друг. Това, което не ми харесва в Убунту е ероро репортинга. Твърде нагло се държи и е включен по подразбиране.

  3. ха

    И аз зарязах Ubuntu след като мина на Unity. Това се случи преди много години, обаче (малко преди да прекратят практиката за раздаване на безплатни CD-та). Но интересното в статията е, че пише че грешка е Unity 8. Интересно с какво се различава толкова от Unity 7?

  4. Saevar

    когато Ubuntu махнаха гнома от това спе4ели само Линукс Минт и много потребители преминаха на Минт ама на тея много късно им се изясниха нещата…

  5. Йордан

    Unity е уникално недоразумение. Никога не съм виждал по-неудобна за работа графична среда. Просто ужасна. Именно Unity беше причината да се откажа от Ubuntu.

Коментар