Обвиняват Qualcomm в нечестна конкуренция

Американските власти обвиняват в нечестна конкуренция компанията Qualcomm, чиито процесори се използват масово в смартфоните и най-вече в марковите устройства. Разработчикът обаче отрича вина и ще обжалва иска, съобщи MarketWatch.

Федералната търговска комисия (FTC) вижда в действията на Qualcomm неконкурентно поведение, целящо поддържане на монополно положение на пазара за мобилни чипове. Искът срещу компанията е подаден в съда на Северна Калифорния.

FTC твърди, че Qualcomm се възползва от доминиращото си положение на пазара за чипове, за да налага на производителите на смартфони обременяващи условия за доставки и лицензиране и да отслабва конкурентите. Освен това Qualcomm е заплашвала партньорите си с отказ да доставя процесори, ако не плащат завишени лицензни такси.

Антимонополните власти отбелязват, че патентите на Qualcomm обхващат основополагащи за индустрията технологии, които се използват широко, а това значи, че лицензите за тях трябва да се предоставят при справедливи, разумни и недискриминационни условия.

Qualcomm е обвинена също в отказ да издава лицензи за използване на някои свои патенти, считани за основополагащи, на конкуренти разработчици на чипове и, че сключва ексклузивни споразумения с Apple.

Не за първи път Qualcomm попада в полезрението на властите. През декември 2016 г. компанията беше глобена с над 850 млн. долара за нечестна конкуренция в Южна Корея, а през февруари 2015 г. й се наложи да плати близо 1 млрд. долара за нарушаване на антимонополното законодателство в Китай.

Коментар