Intel закри 20-годишния форум IDF

Стремежът на Intel да се преориентира от РС-тата към други устройства е продиктуван от устойчивата тенденция на спад на компютърния пазар

Intel вече няма да провежда ежегодния си форум за разработчици – IDF, на който процесорният гигант традиционно представяше новите си продукти. Събитието има 20-годишна история и събираше специалисти от цял свят – обикновено в Сан Франциско.

Форумът тази година трябваше да се състои през август, но Intel обяви на сайта си, че отменя IDF 2017. По-рано компанията прекрати и ежегодния IDF в Китай. Intel спира форума с мотива, че той е посветен преди всичко на РС-тата и сървърите, съобщи Anandtech.com.

Intel се опитва да преодолее своята зависимост от РС пазара, като се концентрира върху изкуствения интелект, интернет на нещата, безжичните комуникации и автоматизацията. Всичките тези направления трудно се вместват в рамките на една конференция, поради което Intel възнамерява да организира отделни, по-малко мащабни събития.

Освен това компанията, базирана в Санта Клара, Калифорния, планира да засили присъствието си на общи за индустрията изложения и конференции. Вместо да представя наведнъж значими продукти като процесорите Skylake и Kaby Lake, решения за мрежова инфраструктура и хранилища на данни,  компанията ще прави важните анонси поотделно.

Intel и Microsoft пропуснаха огромни възможности на пазара за мобилни устройства, отбелязва The Verge. На процесори Intel работят по-голяма част от РС-тата в света, вкл. тези на Apple. Но милиарди смартфони използват чипове с архитектура ARM. На миналогодишния IDF форум Intel обяви намерението си да произвежда ARM чипове, но засега не се наблюдава промяна в продуктовата гама на компанията.

През август 2016 г. Intel сключи лицензно споразумение с британската ARM, което й дава право да произвежда в своите заводи ARM чипове, вкл. по 10-нанометров технологичен процес. Intel ще доставя подобни чипове на партньори като LG Electronics, Netronome и Spreadrum. Освен това Intel ще произвежда 64-битови ядра за Nvidia, Qualcomm и Apple.

Преди да подпише споразумение с ARM, през май 2016 г. Intel затвори няколко собствени проекта за производство на чипове за смартфони, вкл. SoFIA, в рамките на който компанията разработваше енергоефективни SoC решения за бюджетни смартфони. Intel затвори и проекта Broxton за мобилни SoC от ново поколение на база 14-нм ядро на процесорите Atom. Самите чипове Atom се използват в таблети и нетбуци.

Стремежът на Intel да се преориентира от РС-тата към други устройства е продиктуван от устойчивата тенденция на спад на пазара за персонални компютри. В корпоративния сектор има стабилно търсене на РС, които остават основен работен инструмент, но обикновените потребители губят интерес към персоналните компютри, а някои дори се преориентираха изцяло към смартфони и таблети.

Коментари по темата: „Intel закри 20-годишния форум IDF”

добавете коментар...

  1. РС-guru

    Не е добър този тренд за Интел. Core бизнесът на Интел са РС процесорите

Коментар