Имотите в София удариха средна цена 1000 евро/кв.м.

След 10 години пазарът на имоти в София се върна към предходния бум (снимка: Bulgarian Properties)

Продължава тенденцията за ръст в цените на имотите в София, сочи анализ за първото тримесечие на годината. Цените достигат нивата от края на 2007 г., отбелязват наблюдателите на пазара.

„Няма съмнение, че пазарът се намира във възходящ цикъл. Никой не може да каже с точност обаче кога ще бъде точката на пречупване. Все още сме в началната част на възходящата крива, като очакванията са този тренд да продължи поне още 2 години“, коментираха от Bulgarian Properties.

Средната цена на жилищата в София вече доближава 1000 евро/кв.м. и достигна нивата от края на 2007 г. „Трябваха 10 години на пазара, за да възвърне позициите от предходния бум, но този път при много по-добри икономически показатели и тенденция тези нива да се задържат стабилни“, допълниха от компанията.

През първото тримесечие на 2017 г. средната цена на продадените апартаменти в София е 985 евро/кв.м. при 960 евро/кв.м. за последното тримесечие на 2016 г. Така нарастването на цените на тримесечна база е 2,6%, а на годишна – 18%. Средната покупна цена на жилищата остава около 90 000 евро.

Към момента цените на имотите в София са на нива като тези в края на 2007 г. Все още не са достигнати пиковите стойности от 3-тото тримесечие на 2008 г. в бума преди кризата, когато средната цена на жилищата в София достигна 1260 евро на кв.м.

Продажбите на жилища ново строителство продължават да съставляват над 50% от общия обем на продажбите в София и интересът към тях остава висок. Наличните жилища за продажба се изчерпват бързо и затова продажбите „на зелено“ все още са активни.

За първите три месеца от годината средният срок на престой на имотите на пазара е 92 дни и е в рамките на нормалното. През 2016 г. имаше периоди на удължаване на престоя на имотите на пазара до 4 месеца.

Най-скъпи квартали остават Лозенец, Иван Вазов, център, където цените са между 1500 и 2000 евро на кв.м., като вече има оферти и за над 2000 евро на кв.м.

Намирането на терени за строителство става все по-трудно и това ограничава бързото увеличение на предлагането и строителството на нови сгради. Към момента има цели квартали и то в атрактивни части на София, в които почти изцяло липсва предлагане на ново строителство.

Единственият фактор, който все още влияе в негативна посока, е отслабеният чуждестранен интерес. Макар да има признаци за неговото възстановяване и навлизане на чуждестранни инвеститори, все още обемът е малък, за да допринесе за положителен поток и да даде допълнителен тласък на пазара.

Коментари по темата: „Имотите в София удариха средна цена 1000 евро/кв.м.”

добавете коментар...

  1. The Dark Lord

    Цените отдавна са си такива. Дори са по-скъпи от доста големи европейски градове.

  2. Anonymous

    Филма big short : Купувай сега е момента с ипотека за 35 години
    инъче ще купувате по 10 000€/м2.

  3. зф4

    Кое е технологичното в тази новина ? Или просто някой иска да ни внуши поскъпване на имотите ?

Коментар