Tesla ще построи първата си станция у нас в Пловдив

Зарядната станция на Tesla в Пловдив ще бъде част от верига, която започва в Загреб и завършва в Одрин

Американският производител на електромобили Tesla Motors стъпва в България, съобщиха от Министерство на икономиката. Компанията ще изгради първата си зарядна станция за електромобили в Пловдив.

На картата със зарядни станции на технологичния гигант вече се появи и България, която ще бъде част от коридора на американската компания, свързващ Европа и Турция. Зарядната станция на Tesla у нас ще бъде изградена в Пловдив на бул. „България”, като част от веригата, започваща от Загреб и завършваща в Одрин.

Новината дойде след създаване на специална работна група към МИ и проведени разговори между  министъра на икономиката Теодор Седларски и Иво Константинов – ръководител на Българската служба по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) във Вашингтон за проучване на възможността за стъпване на американската компания у нас. В резултат на това се стига до среща с представител на Tesla.

Компанията вече е взела решение да построи първата си зарядна станция у нас, като страната ни се нарежда сред потенциалните партньори във всички области на бъдещо развитие на Tesla в Европа и Близкия изток. За това биха спомогнали законодателни мерки за стимулиране продажбите на електромобили, както и на екологично законодателство за по-високо данъчно облагане на транспортните средства, задвижвани от въглеводородни горива, които замърсяват околната среда, посочиха от МИ.

Полезно въздействие би имало и създаването на иновационна култура в българските университети, както и заделянето на бюджети за научни изследвания, свързани с бизнеса. Важно за развитието на бъдеща мащабна инвестиция на американския технологичния гигант Tesla би било и реализирането на подкрепа на местно ниво от експортно кредитиращи институции.

Коментари по темата: „Tesla ще построи първата си станция у нас в Пловдив”

добавете коментар...

  1. .(

    Лошо няма, сега като си купим една Тесла ще може лесно да се пътува между София и морето… Но защо не е на магистралата на паркинг или в бензионстанция а вътре в града в Пловдив?

  2. (c:

    Големи гъзолизци и дупедавци са всичките ни управници.

    Единствено са се наредили на държавната пара и стискат палци, че ако се навеждат достатъчно ниско, някоя чужда компанийка като дойде тук, ще си приписват заслугите за привличането ѝ.

    VMware и SAP имаме милиони пъти повече полза, отколкото от смотаната зарядна станцийка на Tesla. Но, тях не ги посрещаха така.

  3. Димитър Иванов

    Добре, чудесно, положително нещо, но една компания ще построи 1 бензиностанция в България и чак министри, ръководители на съюзи, само дето и патриарха не е отделил една седмица от програмата си по тоя въпрос.

  4. ха

    Ще се пътува от Париж до Истанбул по пътя на ориент експрес. При това няма да ти трябват зарядни станции, а само подходящ пантограф.

  5. Anonymous

    “ще бъде част от коридора на американската компания, свързващ Европа и Турция” 🙂 Интересно, колко седмици ще трябва да пътуваш с електромобил от Париж до Анкара… 🙂

  6. Anonymous

    Българската служба по търговско-икономическите въпроси (СТИВ)

    от СИВ
    на СТИВ

Коментар