CERTbg няма данни за засегнати от WannaCry

CERTbg припомни, че още на 19 януари центърът е алармирал за уязвимостите, използвани от WannaCry

До момента няма постъпила информация за засегнати административни органи от зловредния софтуер WannaCry, съобщиха от Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност CERTbg към Държавната агенция „Електронно управление“.

CERTbg алармира още на 19 януари за уязвимостите, използвани от WannaCry, както и на 17 март т.г. с информация на Портала за мрежова и информационна сигурност (govcert.bg). В рубриката на портала „Съвети“ на 19 януари експертите публикуваха „Най-добрите практики за защита на SMB” (Server Message Block protocol), а през март Центърът публикува и изпрати до административните органи предупреждение за уязвимост в SMBv1 на Microsoft.

Отправени са също така препоръки за предприемане на конкретни действия по блокиране на всички версии на SMB върху всички гранични мрежови устройства чрез затваряне на съответните портове, уточниха от центъра.

От 15 май в рамките на CSIRTs Network (мрежата е създадена в съответствие с изискванията на Директивата за сигурност на мрежите и информационните системи) държавите членки на ЕС обменят информация за наличие или отсъствие на инциденти, механизмите на разпространение на WannaCry и за информационните кампании и за превантивните мерки.

От CERTbg напомнят, че дейностите по превенция и за повишаване на устойчивостта на мрежите и информационните системи са прерогатив на отделните административни органи.

Коментари по темата: „CERTbg няма данни за засегнати от WannaCry”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Ще мистиш с програма от 2013г

    antibot.bg/eucleaner.html

  2. Anonymous

    Последно 2008г

    govcert.bg/information-security

Коментар