IBM обяви най-мощния си квантов процесор

Универсални квантови системи на IBM скоро ще станат достъпни за бизнеса и науката (източник: IBM)

IBM е разработила и тества два нови и най-мощни досега универсални квантови процесори, съобщиха официално от компанията.

Система на база първия от тях ще стане достъпна за разработчици, изследователи и програмисти, за да изучават квантовите изчисления чрез платформата IBM Cloud. Процесорът се състои от 16 кубита.

Вторият квантов процесор ще залегне в основата на комерсиални системи в рамките на инициативата IBM Q. Това е първата в индустрията инициатива за създаване на комерсиално достъпни универсални квантови компютри за бизнес цели и научни изследвания. Процесорът има 17 кубита и се явява най-мощният, разработван някога от IBM.

В началото на годината D-Wave пусна в продажба квантовия компютър 2000Q, който включва 2000 кубита, но нейните процесори използват други принципи на работа и не са подходящи за универсални изчисления.

Междувременно, IBM огласи новата метрика Quantum Volume, която описва изчислителната мощ на квантовите системи, като отчита броя и качеството на кубитите, свързаните канали и броя на грешките при операциите.

В близко бъдеще IBM планира да подобри значително Quantum Volume показателите на своите квантови системи, като повиши броя на кубитите в един процесор до 50 и повече.

Коментари по темата: „IBM обяви най-мощния си квантов процесор”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    D-Wave
    пусна в продажба квантовия компютър 2000Q( 2000 кубита)
    но нейните процесори използват други принципи на работа
    и НЕ са подходящи за универсални изчисления.

  2. Аха

    Края на крипто

  3. Сара Конър

    Идва СКАЙНЕТ!

  4. Anonymous

    Голям БОЙлер.

  5. Anonymous

    ‘ардуеристе,

    Ти сигурен ли си, че невероятните ти умения да сложиш процесор в цокъл, те правят компетентен да коментираш квантови компютри?

  6. Хардуерист

    Доста хляб има да изядете, докато евентуално стигнете някой ден канадците от Д-Ваве

Коментар