Над 6% ръст на пазара за ноутбуци

Лидер на световния пазар за ноутбуци е HP, по данни на TrendForce за първото тримесечие

Продажбите на ноутбуци през първото тримесечие са нараснали с 6,1% спрямо същия период на предходната година, по данни на анализаторската компания TrendForce.

В периода януари-март в света са продадени 37,81 млн. ноутбука, а през второто тримесечие се очаква нов ръст от 1% до 3% на годишна база. В сравнение с четвъртото тримесечие на миналата година, което традиционно е най-силно, пазарът бележи спад от 15,6%.

Лидер на световния пазар за ноутбуци е HP, която е увеличила доставките си с внушителните 18,9%. Американският производител е реализирал на пазара 8,62 млн. мобилни РС.

Lenovo запазва второ място, което й принадлежи вече четири тримесечия поред. Китайската компания е продала 8 млн. устройства, бележейки ръст от 1,6%.

В топ 3 попада още Dell с продажби в размер на 5,4 млн. ноутбука, като извлича полза от стабилния пазар в Северна Америка и търсенето в корпоративния сектор.

Следващите три места заемат Asus (3,65 млн. броя, 9,9% спад), Apple (3,4 млн., 15,4% ръст) и Acer (3,33 млн. броя, ръст от 28,6%), сочат данните на TrendForce.

Коментар