При президента: Електронното управление не е самоцел

Електронното управление е стратегически приоритет за България, подчертаха президентът Румен Радев и председателят на ДАЕУ Росен Желязков

Електронното управление не е самоцел, а средство за цялостно реформиране на институциите и на процесите в тях, заяви председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ Росен Желязков на работна среща с президента Румен Радев днес на Дондуков-2.

Е-управлението ще позволи на гражданите и бизнеса да пестят време и средства при получаване на административни услуги и да се освободят от обременяващата роля на посредници между отделните административните структури, каза още Росен Желязков.

По неговите думи, стандартизацията и споделянето на ресурси от административните органи са ключови условия за цялостна оптимизация на изразходваните бюджетни ресурси в областта на ИКТ и електронното управление.

„Не бива да мислим за въвеждането на дигиталните услуги и управление като за нещо абстрактно. Темата е дълбока и всеобхватна и изисква сериозна експертиза, активно участие и съпричастност от всяко едно ведомство и институция“, заяви държавният глава Румен Радев и изрази готовност да подкрепи всяка инициатива, която ще улесни и ускори процеса на дигитална трансформация на администрацията.

Двамата подчертаха, че електронното управление е стратегически приоритет за България, а дигиталната трансформация на администрацията е необратим процес, който е условие за ефективност, прозрачност и отчетност в интерес на гражданите и на бизнеса. Е-управлението не е просто дигитализация на административни процеси, а коренна промяна на модела на административно обслужване, е общото мнение от работната среща.

Автоматизираният обмен на данни между информационните системи на отделните администрации и националната схема за електронна идентификация са основни условия за ефективно е-управление в България, беше подчертано още по време на разговора.

Коментари по темата: „При президента: Електронното управление не е самоцел”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    отчетност в интерес на гражданите и на бизнеса

  2. АД

    Имам чувството че един и същ ПР дебил им ги снася тези изречения с “това не било самоцел”, “онова не било самоцел”.

Коментар