Оферта от $18 млрд. не устройва Toshiba

Производителят на твърди дискове Western Digital е предложил $17,8 млрд. за полупроводниковия бизнес на Toshiba, но японската компания не бърза да приема офертата, предаде The Japan Times.

Условията, които предлага Western Digital, изглежда не устройват Toshiba, която се опитва да продаде своето полупроводниково подразделение, за да покрие загуби и дългове на ядрената си компания Westinghouse.

Western Digital, от своя страна, е готова да плати три четвърти от сумата чрез специално създадена за сделката компания, докато останалата една трета от парите ще дойде от правителствения фонд INCJ и Банката за развитие на Япония. На по-късен етап Western Digital планира да изкупи техния дял в компанията.

Toshiba е резервирана към сделка с участието на WD, тъй като несъмнено подобна операция ще стане предмет на щателно разследване от антимонополните регулатори и може да се проточи дълго. Но японската компания няма време – тя се нуждае спешно от средства в рамките на текущата финансова година, за да не бъдат свалени акциите й от Токийската борса.

Коментар