Учени обещават евтино тестване на робомобили

Основната идея на ускорените тестове е пътната ситуация да се раздели на съставни компоненти, които могат да бъдат повторно проверявани или симулирани (илюстрация: Michigan News)

Специалисти от Университета на Мичиган твърдят, че са намерили начин да намалят разходите за тестване на безопасността на самоуправляемите автомобили с 99,90%.

Учените смятат, че хората ще се доверят на автономните коли, при условие, че тестовете потвърдят с 80% сигурност, че робомобилът е с 90% по-безопасен, отколкото управляваните от човек автомобили.

При изпитания по обичания начин е необходим пробег от 17 милиарда километра, като се има предвид, че за 10 години денонощна експлоатация един автомобил може да измине само няколко милиона километра.

Изследователите от Мичиган са открили нов начин за тестване на автономните превозни средства, при който отпада необходимостта от огромния пробег. Тяхното откритие значително ще намали разходите и ще ускори тестването на самоуправляеми коли.

Разработката, базирана на анализ на повече от 4 милиона км реален пробег, ще намали в пъти времето, необходимо за преценка на възможностите на робомобила да се справя с потенциални извънредни ситуации. Според учените, разходите за оценка ще намалеят с 99,9%.  

Основната идея на ускорените тестове е пътната ситуация да се раздели на съставни компоненти, които могат да бъдат повторно проверявани или симулирани. Така робомобилът бива поставян в своеобразен концентрат на сложни пътни условия.

При новия метод на тестване на сигурността на автономните коли, 1000 км пробег е еквивалентен на 300 хиляди до 100 милиона км в реални условия, твърдят изследователите.

Коментари по темата: „Учени обещават евтино тестване на робомобили”

добавете коментар...

  1. Стефан Димитров

    Намирисва ми на българска работа, ама по-скоро циганска.

Коментар