Стартъпи за близо $500 млрд. остават частни

Притокът на средства в технологичните компании доведе до увеличаване на сумарната стойност на стартъпите от $37 млрд. през 2010 г. до $490 млрд. в момента

Съвкупната стойност на технологичните стартъпи, създадени в последните години, възлиза на 490 милиарда долара, съобщи Файненшъл Таймс, позовавайки се на данни от американската инвестиционна банка Scenic Advisement.

Така например, младата компания Airbnb вече струва около $30 млрд, а цената на Uber достигна $68 млрд. Но въпреки големия интерес от инвеститорите, тези компании не бързат да излязат на борсата и остават частни.

Изключение от това правило е скорошното IPO на Snap – компанията, която стои за популярния месинджър Snapchat. През март 2017 г. тя излезе на борсата в Ню Йорк, като бе оценена от инвеститорите на $33 млрд.

Притокът на средства в технологичните компании доведе до увеличаване на сумарната стойност на стартъпите от $37 млрд. през 2010 г. до $490 млрд. в момента. Тенденцията ще продължи и пазарът на частни инвестиции ще започне да прилича все повече на пазара на публични инвестиции, коментират от Scenic Advisement.

Запазвайки частния си статут, компаниите имат по-голяма свобода на действие, отбелязват анализаторите. Така например, неотдавнашните загуби на Uber в размер на $2,8 млрд. можеха да предизвикат много по-негативна реакция на пазара, ако компанията беше публична.

По тази причина, анализаторите очакват пазарът на големи частни инвестиции да расте. Показателно е, че през 2010 г. в индекса Scenic имаше само 74 компании, докато сега броят им е 470.

Коментар