САЩ с ключово решение за принтерните касети

Правото на притежание има приоритет над патентните права, реши Върховният съд на САЩ по дело, свързано с повторното зареждане на принтерни консумативи

Решение на Върховния съд на САЩ може да има голямо значение за пазара на принтерни консумативи. Съдът постанови, че правото на притежание има приоритет над патентните права.

Върховният съд разглеждаше спор между компанията Lexmark – производител на принтери и касети – с нейни клиенти, които използват повторно изразходваните консумативи. При покупка на касета, Lexmark и клиентите влизат в договорни отношения, съгласно които потребителят не може да използва повторно или да препродава касетата, съобщи Уолстрийт Джърнъл.

Съдът обаче реши, че тези договорни условия не важат за компании, които се занимават с повторно зареждане на картриджи. Именно една такава компания подаде иск срещу Lexmark. Според съда, повторното зареждане на касетите не нарушава правата на производителите. Върховният съд отхвърли аргумента на Lexmark, че касетите са защитени с патенти.

Коментар