Google разпознава реч с точност 95%

В последните 4 години точността на разпознаване на реч от Google Assistant се е увеличила с цели 20% – от 75% до 95%

Технологията за разпознаване на реч напредва с бързи темпове, най-вече благодарение на стремежа на големите ИТ компании да подобряват своите услуги.

Пример за бързия прогрес в разпознаването на реч е гласовият асистент на Google, който улеснява достъпа до различни услуги, независимо дали софтуерът е вграден в Android смартфон или в умните колонки Google Home.

Твърди се, че софтуерът на Google вече е способен да разпознава гласа на човека с точност 95%, благодарение на машинното обучение. Това означава, че Google Assistant разпознава речта не по-лошо от хората, при които показателят също е 95%.

Интересен е и начинът, по който Google е постигнал този резултат. Статистиката сочи, че за последните 4 години точността на разпознаване на реч се е увеличила с цели 20% – от 75% до 95%. И заслугата за това е най-вече на машинното обучение, което има множество алгоритми.

В процеса на обучение технологията ще става още по-прецизна. Колкото по-често хората по света общуват с Google Assistant, толкова по-точно ще става разпознаването на говор.

Очаква се в близко бъдеще точността при разпознаване на реч да достигне 100%. Това би означавало, че роботите ще разбират речта на човека по-добре, отколкото самите хора. Но макар че е интересно и необходимо, подобно развитие може да крие и рискове за човечеството.

Коментар