Никой не застрашава Windows при десктоп платформите

Windows отдавна е доминиращата операционна система за персонални компютри и това ще продължи и занапред

Microsoft срещу Apple при настолните операционни системи? Не, няма причина в Редмънд да се притесняват за бъдещото на Windows. Статистиката показва, че Windows продължава да бъде доминиращата десктоп платформа, докато MacOS е много далеч назад, без шанс да се доближи до лидера.

Microsoft и Apple се конкурират в различни сектори на технологичната индустрия, но когато става въпрос за настолните операционни системи, изглежда, че компанията, ръководена от Сатя Надела, няма поводи за безпокойство.

Windows отдавна е доминиращата операционна система за персонални компютри, с почти никаква заплаха от Linux и MacOS. Последните данни на NetMarketShare показват, че Microsoft все още няма основание да се притеснява, че ще загуби водещата си позиция на пазара.

По-конкретно, в момента Windows е предпочитаният избор, когато става въпрос за операционни системи за персонални компютри, с пазарен дял от 91,35%. В същото време MacOS на Apple заема второ място с дял от едва 6,40%.

В началото на текущата година, през януари, MacOS стартира с пазарен дял от 6,32%, но още на следващия месец отстъпи до 6,19%. Последва ръст до 6,27% през март, преди ново намаление до 6,25%.

Windows е предпочитаният избор, когато става въпрос за операционни системи за персонални компютри (източник: NetMarketShare)

Windows, от друга страна, започна движението си от 91,41% през януари. На следващия месец делът й се покачи до 91,76%, а през март падна до 91,59%. Но още през април операционната система на Microsoft възстанови позициите си до 91,66%, а миналия месец отбеляза леко понижение от 0,02%.

Най-популярната версия на Windows в момента е Windows 7, която има пазарен дял от 49,46%, докато при платформите на Apple най-разпространена е версия 10.12, която работи на 3,59% от компютрите. Това означава, че водещата версия на MacOS има по-малко потребители, отколкото пенсионираната Windows XP, пазарният дял на която достига 5,66%.

Без съмнение, Microsoft ще продължи да доминира на пазара на настолни операционни системи още много години, без реална заплаха от Linux или MacOS. Microsoft обаче има дълъг път пред себе си, докато стане конкурентоспособна на други фронтове от войната на операционните системи, какъвто е случаят с мобилните устройства, доминирани от Android и iOS.

Коментари по темата: „Никой не застрашава Windows при десктоп платформите”

добавете коментар...

  1. :):):) Oracle

    Бравос!!!. Saevar – това не се отнася за теб, да не се обидиш нещо.

  2. Saevar

    треп.. треп.. трепни трепни, трепна ми кървавицата.. и ще си я прехвърля в другия крачол.

  3. Oracle

    Пичове … стига с тия сървъри, да десктоп тук става въпрос.
    Сега прочетете следващите редове /не са мое дело, а ги взаимствах от друго място, но пък много точно илюстрират 99% от ревливите фенове на линукс тук/ драги ми Санчовци и продължавайте да си цъкате там това нещо, което наричате десктоп линукс:

    Санчо и свободата

    Санчо е малоумният Линукс потребител, чул от съседа, че имало няк’ва “куул” система, дето кърти мивки и рулирала. И тъй като Санчо е бунтар по природа, веднага решава, че така ще стане по “елеет” за околните и няма да бъде поредния “ламер”.

    Санчо е твърде самоуверено ламерно копеле, което псува Уйндоус и твърди, че го може. И сега става линуксар, за да кърти мивки, да става хакер, да се гъзари или просто смята, че това е по-доброто. Както казваше бг програмистът едно време – от устата му излиза плюнка, разпалено защитава любимата си ОС, колко била добра и т.н, без изобщо да има някаква идея какво и е доброто, защо е… и т.н. Санчо е готов на война с околните, за да защити своята безпочвена позиция, без въобще да е прегледал фактите на опозицията си.

    Доводите които използва са “Това съкс, онова съкс, само Линукс рокс!”. Той върви с високо вдигната глава и когато види Уйндоус се подхилва пренебрежително и изтрелва “ха-ха! Ламери ! Линукс рулира!”, въпреки че самият той не знае как да направи това с Линукс. Но той е дебилно убеден в своята правота и никакви аргументи не могат да му попречат.

    Санчо обича да псува всичко, което слабоумният му мозък не разбира. За съжаление с масовото навлизане на Линукса такива Санчовци стават все повече… Те са нагли и самоуверени, пречупват всичко през своя недорасъл поглед…Мързеливи са за четене, но кипят от енергия за инсталации на “латест” софтуер, което винаги води до някакъв супер глупав проблем, с който не могат да се справят дълго време.

    И вместо да изчетат к’вото трябва, те пълнят форуми, ирц канали, к’во ли не, с глупостите си. А когато поради малоумният си въпрос никой не им обърне внимание, започват да наричат околните “ламери” и да питат защо не им се отговаря, като че ли някой е длъжен да им помогне.

    Предпочитат да задават тъпите си въпроси без да са изчели и ред за конкретното занимание, въпреки че интернет е пълен с документация.

    Санчо обича “фрее” софтуера. За него това е част от бунта, който е оглавил. Но Санчо си иска парите за своята работа. Иска да работи със свободен софтуер но да взима пари за това, което той направи.

    Свободата за този тип Санчо е дума, опияняваща и водеща до душевен оргазъм. Свобода, породена от зомбификацията, не от нещо друго, истинско. Той получава ерекция, когато след едноседмичен труд подкара супер глупавата и никому ненужна програма и почва да гледа високомерно на останалите “ламери”.

    Санчо обича да се събира с други санчовци. На своите срещи те обсъждат своите супер глупави проблеми, хвалят се с успешно пуснатите никому ненужни прорграми.

    Най “елеет”-ните санчовци разказват как са отишли при съседа, срутили са му напълно работещата и вършеща му работа система и са му сложили Линукс. Надрънкали са му един час глупости, че Линукс рулира и е крайно време и той да почне да кърти мивки и да не бъде такъв ламер.

    И сега съседа седи и гледа тъпо в монитора и си вика “Верно д’еа Линукс рулира!”. И ето нов Санчо се ражда. Санчо, който за да не изглежда тъпо, почва да прокламира Линукс идеата.

    Хубавото на Санчо е, че постоянно е зает със своите си работи и когато игнорираш малоумните му въпроси той се превръща в селския идиот, над който всички тайно се смеят!

    Хайде със здраве!

  4. Anonymous

    mint пингвин – позна принтера веднага

    с прозорци – требва 40 минути инсталиране на драйвери

  5. Фофу

    Гиди Линуксаджии, тази дискусия се повтаря за 500-тен път. Като павлови кученца сте, светнат ви лампичката почвате да рипкате.

  6. Anonymous

    E да си купувам ли компот и 10 прозорци
    или
    да си карам на ТЕЛЕфона ?

  7. до Saevar

    “ние сериозните сме си в чужбина“ – що дирите в нашата кочинка? Оставете си я на нас. Вие оправяйте “сериозната“ си кочинка. Verstehen?

  8. Симеон

    12>11

  9. Saevar

    така, “специалистите” които плюят по Линукс трябва да знаят че на световно сървърно ниво М$ имат само 12% share, останалото се пада предимно на Линукс и около 11% на други юникс системи, Ред Хат, Опен Сусе и Дебиан са едни от най-известните които предлагат платен съпорт, дори Ред-Хат са по скъпи от М$, та толкова сте специалисти колкото и Ахмет Доган е хидро-инжинер, та за тва сте и в БГ, ние сериозните сме си в чужбина.

  10. Киро

    То сложете си ако искате и Windows 11, но като загубите един два пъти работата си от криптиране на данните, ще разберете, че не си заслужава!

  11. Киро

    Ами, не е точно така! Просто специално при линукс както някой каза има 1000 разновидности, освен това всяка разновидност има и по още десет различни вида на графичната среда (KDE, Gnom, LXDE, Xfcе и т.н.), която може да си инсталира потребителя, и да работи. То не е като при уиндолс, дето идва само с една графична среда, дето са ти я сложили от Редмънт и тука Торвалдс няма нищо общо с графичните среди и фирмите които ги разработват!

  12. Програмист

    в нашия град който е малък (около 22 000 жители) познавам само един на линукс и той му разбира и сам си го слага докато целия град е на уин. никога не съм срещал компютър с линукс просто защото няма , никой насила не ги кара потребителите да си слагат уин и даже когато плащат нов компютър или лаптоп в магазина задължително искат уиндоус.
    за десктоп система уин е незаменим.
    ревете пингвини , скоро и всички телефони ще са с 10 , тотално превъзходство на уин над всички ОС.

  13. До Qubes

    ЛСД или псилоцибин?

  14. Qubes

    \Linux като операционна система и основа е на светлинни години\

    Мъко моя събери си вересиите….
    Какви светлинни години сънуваш бе герой погледни пак графиката .
    Мислиш ли ,че нещо на светлинни може да представлява под 1 % от човечеството .
    Я обясни какво можеш да направиш под един скапан Линукс, което да не можеш да се направи под Уиндоуис,

    Защото ако ти обясня ли колко неща може да се направят под Уиндоус ,които никога няма да могат да се направят от Линукс няма да ми стигне времето статията и форума тук за да изброявам…

  15. Qubes

    Този пазарен дял на Windows не е грешка.Майкрософт отчасти корумпират успешно от години умишлено Линукс разработчиците за да не унифицират или създават живи алтернативи на MS. Вирусите срещу огромният пазарен дял на Win-7 се правят от ..Mайкрософт.

    -WannaCry например SMB , RPC ,RDP екслойтите, MFT експлойта -всичко това е дело на самият Майктософ .
    Целта е всичко на Windows-10 в Облака
    тоталното следене в Скайнет.
    Майкрософт е терорист,а Линукс са некадърници от 35г са неспособни да унифицират скапаният си Судо интерфейс и да напишат една унифицирана платформа наистина конкурираща изцяло MS

    И наистина съвсместима нативнои без безмислена емулация със кода на Майкрософт пприложенията ,Всички От Win95 do 10 .

    Няма никакво съмнение ,`e Windows умишлено плаща на тези некадърници в в Linux общността за да няма работещ АНАЛОГ.

    Само ,че с последното си мърсуване Микромеките ще вземат от тези жалки,смешни и платени Linuхчета ше им вземат и последният грош ,който някога са им давали.
    Те още не могат да разберат ,че MS им копае гробаи че 60 м% от Win10 са файловете на Linux и заедно с прословутият пингвин глобално ще заминат в всички конзолни герои съвсем скоро защото хардуера позволява. вече глобално да има само една алтернатива за Гейм за Десктоп и за PC изобщо>Всичко ще е облачна платената услуга на Майкрософт съвсем скоро

    Никой дори няма да си направи труда да поддържа скапаните платени линуксчета те и сега няма един процесор излизащ с нормална поддръжка. Съвсем скоро когато архаичният хардуер наличен на пазара способен да поддържа стари технологии изчезне стане несъвместим и почне да не работи ще раззберете за какво ви говоря.

  16. Anonymous

    Мдааа, разгорели са се стабилни спорове.

    Linux като операционна система и основа, изключае UI, е на светлинни години пред Windows. Трудно ми е да опиша колко по-напред е. Затова за сървъри е единствената разумна OS.

    За съжаление, всички GUI за Linux са тотален провал. Всичките трябва да минат през сериозно преправяне на UX. Затова Linux няма шанс да замени Windows като потребителска OS, поне на този етап.

    Относно многото програмисти в “екосистемата” на MS – естествено, че ще има. Има стабилни приходи там – след като една компания се набута с боклучав софтуер, някой трябва да поддържа и да пише нов. Щом има кой да плаща, има и кой да страда за тия пари.

    Аз лично изкарах 5 години работейки под Windows, защото за това ми плащаха масивни кинти. Но, вкъщи си бачках и продължавам да съм на macOS. В момента, в който успях да си намеря работа за iOS и macOS, загърбих Windows. Най-вероятно завинаги.

    Linux има своите проблеми от съвсем друго естество – всеки си мисли, че може да пише софтуер и библиотеки; както някой вече писа – десетки вилици на библиотеки, коя бъгава, коя с липсващи API-та/недовършена, коя изоставена …
    Като изключим няколкото доказани и гарантирано работещи библиотеки, и под Linux е пълно с помия. Далеч не всичко се пише с качеството на ядрото и под зоркия поглед на Торвалдс.

    Иначе, никой не оспорва доминацията на Windows на десктопите. Просто пазарът надесктопи се свива непрекъснато, макар и последното тримесечие да поспря за малко.

  17. MaMo

    До Тц, тц, тц…

    Вечното оправдание, така любимо на българите – кой ми с_а в гащите? Каква война бре – линуксчиите сте изтощени да воювате помежду си, всеки да дърпа чергата към себе, да “форква” код до безкрайност само щото не му харесва валлпейпъра на поредната дистрибуция! Нима се мислиш за много по-умен от милионите специалисти, работещи всекидневно на Уиндос в продължения на десетилетия – за теб те са зомбита, заточени насила от Майкрософт, докато навън ги чакат стотици лъскави линуксчета!!
    Гугъл ви показа как се прави – като бизнес, не с празни приказки!

  18. Програмист

    ревете пингвини ревете

  19. МП

    „Никой не застрашава Windows при десктоп платформите”

    Само вирусите! Ха, Ха

  20. Anonymous

    Докато има политици
    M$ ша е ок(плаща подкупи – печели държавни поръчки)

    ако чака бай хуй в люлин 10 да купи 10 прозореца за 550 лв.
    ша си фалира скоростно.

  21. Тц, тц, тц...

    Добре, бе, нека мислено разменим позициите Windows и Linux.

    Нека си представим, че Linux е инсталиран на 99% от десктопите, а Windows е ОС в догонваща позиция. Нека си представим, че производителите на хардуер се намират под императивния диктат, да пускат драйвери за Windows само в силно орязан вид или изобщо да не предоставят такива. Нека политическите кариери по света масово да бъдат спонсорирани от производители на Linux дистрибуции. Нека децата в училище да работят на Linux десктопи. Нека студентите да не знаят какво е NTFS, WDM или DirectX. Нека SAP, Adobe, Oracle и т.н. предлагат продуктите си компилирани само за Linux. Нека бъдат финансирани кампании и оказван политически натиск за проваляне на всякакви обществени Wndows проекти…

    В тази среда, би ли имал сегашния Windows какъвто и да е микроскопичен шанс, да бъде приет с цялата си бъгавост, телеметрия, ненадеждност и най-вече безобразна антипотребителска политика? А?

    Нека сме честни – Windows съществува единствено заради историческата си монополна позиция и заради циничното изместване на конкуренцията с непазарни средства. Linux няма потенциала и зрелостта да стане основна десктоп ОС, но за това причината не е принципна, а в целенасочената политика на монополиста, да използва тоталната си мощ в недопускането на развитието на конкуренти.

    В този смисъл дискусиите за “добрата” и “лошата” ОС съвсем не са толкова еднозначни и масовостта на едната съвсем не е признак на техническо й превъзходство. Не искам да кажа долу едната, горе другата, но нека пазарът има шанса сам да го реши, без да бъде мачкан от силови методи… нооо по-реалистично е Бил Гейтс ще бъде канонизиран за светец…

  22. Saevar

    Ванка, едва ли имаш повече сертификати от мен и по висока годишна заплата… лай си тука по форумите и разцъквай иконки…

  23. Иван

    До Saevar

    И аз съм системен администратор. Аз познавам много програмисти които харесват прозорците. Щом прозорците са много зле в твоите ръце, види се че не си никакъв администратор!

  24. Димитър Иванов

    taran – много обективно мнение

  25. Saevar

    програмистчето, по коментара ти съдя че си слаб в прог средата… не познавам добър програмист който да твърди че прозорците са най-добрите,аз лично като сис и нет админ мога да ти кажа че прозорците са ммноого зле, явно си junior prog…

  26. taran

    Ох, любимата тема на линуксчиите! Да твърдиш, че стотици милиони потребители насила ползват Уиндос, след като има 1000 БЕЗПЛАТНИ линукса е шизофрезично! Май другаде е проблема – питайте Google и Apple как успяха? И защо 1000-та дистрибуцийки не мърдат от 2-3% при десктопа вече 20 години? Много просто – цялата енергия на ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ при Линукс е насочена към сървърите, където е БИЗНЕСА! Досущ като при всеки бизнес – ама линуксчиите си мислят, че са много “различни”…

  27. Програмист

    айде пак заплакаха пингвините
    абе никой насила не кара юзърите да си слагат прозорците вместо линукс , те си го слагат доброволно защото е най-добрата ОС

  28. Anonymous

    Колкото повече отслабват позициите на Редмънд, толкова повече подобни статии ще се появяват. Прави се всичко, за да не се допуска набирането на онази критична маса, чиято верижна реакция би могла да ги отнесе в историята. При сървърите редмънци са смешни джуджета, провалът им при мобилните устройства е пример за пълната им неспособност да излязат от удобното си монополно си статукво, за десктопите обаче войната ще е безкрайно мръсна и жестока. Не защото могат да са конкурентни, а защото са в позицията болезнено да извиват ръцете и на политиците, а и на другите производители на софтуер и хардуер. Корумпиращият потенциал на M$ е чудовищен и срещу него с честна конкуренция не се вирее.

  29. ха

    Поредната тема пусната единствено за тролене…

Коментар