Огнян Траянов е новият председател на УС на БАИТ

Огнян Траянов посочи темите образование и развитие на пазара като приоритетни за БАИТ по време на неговия мандат

Огнян Траянов, собственик и изпълнителен директор на софтуерната компания ТехноЛогика ЕАД и на нейния център за 3D решения – ДиТра, е новият председател на УС на БАИТ. Той бе избран единодушно на редовното отчетно изборно Общо събрание на асоциацията, което се проведе вчера. Преди това Траянов бе член на Контролния съвет на асоциацията.

„Ще има последователност в политиките, стратегиите и действията, които очертаха и реализираха предишните ръководства на БАИТ”, заяви Траянов, след избирането му на поста. Като основни приоритети на асоциацията по време на мандата си той посочи работата по темите образование и развитие на пазара.

Огнян Траянов е магистър-инженер от ТУ-София и е работил в сферата на изкуствения интелект като научен сътрудник в институт „Интерпрограма“. Председател е на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и почетен консул на Република Филипини в България.

„Обществата в 4-та индустриална революция искат персонализирано образование. Не бива да толерираме система, която от деца с различни таланти прави унифицирани еднотипни кутийки“, каза Траянов. “Множество фирми, включително и наши членки, реализират проекти и инициативи за съвременно образование, отличаващо се с гъвкавост и персонализация. Това, което ние можем да направим като браншова организация, е да разпознаем съществуващите добри практики, да застанем зад тях, да ги промотираме, за да бъдат оценени и подпомогнати от обществото“, допълни той.

БАИТ ще работи и за развитието на пазара. „От една страна, чрез сътрудничество с браншови камари от други сектори на икономиката да се дава възможност ИТ компаниите да покажат конкретни предложения за фирмите от съответния сектор, с които те да повишат конкурентоспособността си. От друга страна, чрез специализирани събития и форуми асоциацията следва да работи за информираността относно актуални възможности и изисквания, които засягат всички”, поясни Траянов, като даде за пример новия европейски регламент за защита на личните данни (GDPR).

„Не на последно място, когато говорим за пазара, трябва да имаме една конкурентна среда”, добави той и посочи, че БАИТ следва да създава правилата, а не да решава казуси.

Новият управителен съвет на БАИТ се състои от 13 души. Общото събрание на БАИТ избра и Контролен съвет с мандат 2017-2019 г. с председател Теодор Захов, който заемаше тази позиция и досега. В последните два мандата начело на БАИТ беше Петър Иванов, управител на Солитрон България АД.

Коментар