НАСА показа пилотируем марсоход

Марсоходът е проектиран за екипаж от четирима астронавти и разполага със собствена лаборатория в задната си част

Американската космическа агенция НАСА демонстрира концептуален пълноразмерен марсоход по време на изложението Summer of Mars. Машината с име Mars Rover дебютира пред публика в Космическия център Кенеди във Флорида, САЩ.

Марсоходът напомня знаменития Батмобил и се разработва от края на 2016 г. Концептуалната машина има шест колела, направена е от въглеродно влакно и алуминий и се захранва от слънчева енергия.

Mars Rover в сегашния си вид ще участва единствено в образователни кампании на НАСА. Агенцията няма планове да изпраща марсохода на Червената планета, според официалната информация.

Марсоходът е проектиран за екипаж от четирима астронавти и разполага със собствена лаборатория в задната си част, която може да се отделя и да извършва самостоятелни изследвания. Машината има размери 8,5х4х3,4 м и развива скорост 60-70 км/ч.

Макар че този марсоход няма да лети за Марс, един или повече от неговите компоненти може да използват в други мисии на НАСА до Червената планета. По план, следващият роботизиран марсоход ще кацне на Марс през 2020 г., за да търси микроорганизми и да вземе проби от повърхността.

Коментари по темата: „НАСА показа пилотируем марсоход”

добавете коментар...

  1. бачи кико

    Няма да се ползва за марс иначе се казва mars rover! Я пак тая новина, че то май изобщо не е новина…

Коментар