Насочва ли се ИКЕА към живота на Марс?

Ако ИКЕА реши да влезе в бизнеса с мебели за Марс, вероятно няма да чака твърде дълго, предвид плановете на Илон Мъск за покоряване на Червената планета (снимка: IKEA)

Скандинавската мебелна верига ИКЕА насочва вниманието си към космоса – по-точно към изследователската станция за Марс в щата Юта, САЩ. Дизайнерите на компанията искат да направят космическия дом удобен като земния.

Проектанти на ИКЕА ще прекарат три дни в станцията Mars Desert Research Station (MDRS), в рамките на мини-версия на програмата за обучение за Марс, която подготвя астронавти за живот далеч от удобната домашна обстановка. Техен спътник в програмата ще бъде космическият архитект и консултант на НАСА Констанс Адамс.

Напълно изолирани в продължение на три дни, дизайнерите на ИКЕА ще се почувстват като астронавти, които преминават същото изпитание в продължение на три години, споделя Майкъл Николич, творчески лидер в компанията. „Това е почти като мизерията, която изпитваш, когато си на къмпинг”, казва той. Но несъмнено, космическият къмпинг ще бъде по-поносим с някой диван на ИКЕА.

Едва ли в момента ИКЕА има планове да разработва мебели за жилища на Червената планета. Вероятно компанията ще използва опита си от престоя в изследователската станция за целите на някоя от предстоящите си колекции, отбелязва CNET.

„Когато проектирате живот в космически кораб на Марс, трябва да бъдете креативни и прецизни, да намерите начини да промените нещата и да помислите внимателно за аспектите на устойчивостта”, казва Николич. „С урбанизацията и екологичните предизвикателства на Земята, ние трябва да направим същото”, допълва той.

Но ако все пак ИКЕА реши да влезе в бизнеса с мебели за Марс, вероятно няма да чака твърде дълго, за да реализира идеите си, като се имат предвид амбициозните планове на Илон Мъск за колонизиране на Червената планета в близките десетилетия.

Коментари по темата: „Насочва ли се ИКЕА към живота на Марс?”

добавете коментар...

  1. bobo

    Май някой ще си сглобява нещо в космоса.

Коментар