AR, VR и AI ще преобърнат из основи бизнеса

Технологии като виртуална и добавена реалност са неизбежното бъдеще за компаниите и потребителите, посочи Нели Вачева, управител на IDC България

Добавената реалност (AR), виртуалната реалност (VR) и изкуственият интелект (AI) ще променят из основи бизнес реалността, в която функционират съвремeнните фирми.

За потребителите тези технологии ще направят живота по-лесен. За компаниите ежедневието ще стане по-предизвикателно, докато най-разнообразни системи – например за преобразуване на реч в текст, текст в реч, прогнозиране на поведението на потребителите и ред други сложни механизми – навлизат в бизнеса.

Това е неизбежното бъдеще на пазара, прогнозира Нели Вачева, управител на IDC България, на форума за дигиталната трансформация, организиран от анализаторската компания.

С навлизането на AR, VR и AI ще станем свидетели и на появата на редица нови професии. Само след 5 години ще говорим за позиции, които днес изобщо не съществуват и нямат име, предвеща Марина Найкова, мениджър оперативни доставки в Easy Consult.

В близките години ще се появят редица нови професии, заяви Марина Найкова, мениджър оперативни доставки в Easy Consult

Свидетели сме на появата на коли, които не се нуждаят от водач – ясен знак, че традиционните стари професии се стопяват, подчерта тя. Едновременно с това се явяват специфични дейности като например разработчик на игри, анализатор на големи обеми дигитални данни и др.

Общото за професиите на бъдещето е, че те ще са насочени към това да правят нещата по-бързо, по-лесно и по-ефективно. В тази посока ще са и промените в самите бизнес организации, които са поели по пътя на мащабната дигитализация на своите дейности.

Мария Малцева

Мария Малцева