Споделена платформа ще улеснява търговията

Водещи европейски банки създават общо, сигурно място за управление на търговски транзакции

Споделена платформа, която цели да улесни вътрешната и международната търговия, са разработили седем европейски банки. Платформата, базирана на технология „distributed ledger“, е насочена към малките и средни предприятия, стана ясно на IDC Digital Leadership Forum 2017 тази седмица в София.

Проектът Digital Trade Chain стартира през 2015 година като съвместна инициатива на KBC, Deutsche Bank, HSBC, Natixis, Rabobank, Société Générale и UniCredit, разказа Коен Виерендеелс, мениджър в KBC. По същество, банките създават общо сигурно място за управление на търговски транзакции.

DTC използва „разрешена регистрация“ (permissioned ledger), като упълномощените страни могат да извършват транзакции през отворен акаунт в платформата. Това включва търговски операции, които изискват стоката да бъде изпратена, преди да се извърши плащането – ситуация, в която от особена важност е доверието между страните. С помощта на системата могат да се проследяват и самите доставки.

DTC е разработена само за 6 седмици и през 2016 г. е преминала тестове във фазата „Proof of Concept“ (PoC, доказване на концепцията). Очаква се платформата да стане достъпна за потребители по-късно тази година. В началото ще може да се използва от потребители в Белгия и съседните й страни, като постепенно ще навлезе и в останалите европейски държави.

„Разработихме тази платформа, защото близо 80% от транзакциите се извършват през отворен акаунт“, поясни Коен Виерендеелс. „Целта ни беше да създадем система, лесна за използване от потребители без банкови познания. Транзакциите в нея са защитени, като в допълнение се намалява количеството използвана хартия за обмен на документи“, допълни той.

Седемте банки в консорциума са сред първите й потребители. „Всички банки експериментираха с различни решения. През тази година се наблюдава по-голяма колаборация между ИТ и финансови компании за създаване на блокчейн решения“, разказа Коен Виерендеелс.

Зад Digital Trade Chain стои блокчейн технология, която позволява проследяване на транзакциите, без възможност потребителят да прави промени. Именно блокчейн е технологията, на която се базира виртуалната валута биткойн. Според Деница Тюфекчиева, съосновател и мениджър Бизнес развитие на Propy, блокчейн помага да се премахне посредникът при извършване на търговски сделки.

Липсата на регулация е основен проблем пред по-масовото навлизане на технологията. „Освен, че няма конкретно законодателство, в различните държави съществуват различни закони, които ограничават използването на технологията“, каза Коен Виерендеелс. Процесът се забавя още повече от липсата на позиция на Централната европейска банка, допълни Ивайло Ламбрев, CIO в Пощенска банка.

„Спънка пред навлизане на блокчейн е също технологичното време за извършване на транзакция“, посочи Деница Тюфекчиева. За момента то е около 17 секунди и е несравнимо с транзакциите на традиционните банкови карти. Проблем е и скалируемостта, но експертите от сектора се надяват до края на годината да има решение в тази насока.

Деница Дженева

Деница Дженева

Коментари по темата: „Споделена платформа ще улеснява търговията”

добавете коментар...

  1. Марто

    “Prove of Concept”… “Prove”… сериозно ??

Коментар