Amazon патентова технология срещу конкурентите

Онлайн търговецът Amazon получи патент за технология, която пречи на потребителите да сравняват цените във физическите магазини на компанията с тези на конкурентни доставчици. Разработката носи името Physical Store Online Shopping Control, а патентната заявка за нея е подадена още през 2012 г.

Когато клиент в магазин на Amazon иска да влезе в интернет от мобилното си устройство, за да види други цени на изложените стоки, Shopping Control анализира URL адреса и заявката за търсене, за да разбере дали целта е сравнение на цени.

Ако разбере, че потребителят проучва продукт в конкурентен магазин, Shopping Control го сравнява с наличните продукти в магазина на Amazon и автоматично прави предложение на клиента в браузъра на устройството, вкл. купони за отстъпки.

В допълнение, Shopping Control може да предложи алтернативни стоки или съпътстващи продукти. Накрая, ако потребителят не реагира, системата просто блокира съдържанието от сайта на конкурентния магазин.

Технологията сработва само когато потребителят е свързан към Wi-Fi мрежата в магазина. В случай, че се ползва мобилен интернет от оператор, Shopping Control няма да блокира достъпа до сайтовете на конкурентите.

Коментари по темата: „Amazon патентова технология срещу конкурентите”

добавете коментар...

  1. Saevar

    аз ползвам примерно 4 браузъра, всеки с различна цел, тоест ако 1 браузър ползвам за пазаруване от нета а друг за сърфиране и този който ползвам за сърфиране отида да сравня цените то тея че ми блокират само патката.. схващате ли идеята ми, но уви много обикновени потребители нямат такива практики…

  2. ха

    Към hg – точно това исках и аз да коментирам за статията. Трябва да пише, че:

    В случай, че се ползва мобилен интернет от оператор, Shopping Control ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ НЕ МОЖЕ да блокира достъпа до сайтовете на конкурентите.

    Предоставянето на интернет с наложени блокировки на практика е нарушение на принципите на интернет. В някои страни (където тези принципи са законно установени) за подобна практика ще си отнесат яки глоби…

    То и FB искаше да направи безплатен интернет в който се отварят 5 вида сайта, но не им позволиха в някои страни…

  3. Anonymous

    Колко повече книги за готвене,
    толкова повече кореми в макдоналдс.

  4. Anonymous

    Тръгнеш ли да блокираш
    работят е катастрофа.

  5. hg

    “В случай, че се ползва мобилен интернет от оператор, Shopping Control няма да блокира достъпа до сайтовете на конкурентите” – що бе, нека да ги блокира хахахах

Коментар